Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 1 gast online.

Een dag na de Dutch TT mochten de coureurs van de VTBM aantreden in een warm en drukkend Houtigehage. De jubilerende MC Sportlust organiseerde al weer voor de 10e x in samenwerking met de VTBM haar jaarlijkse grasbaanevenement. Houtigehage behoort onderhand tot de klassiekers op de kalender van de VTBM en dat was ook dit jaar weer te merken aan de hoge opkomst.

Precies 1 jaar na de introductie van de Toppers in de Dop klasse traden maar liefst 19 Toppers in de Dop aan voor hun wedstrijd. Ondanks de jonge leeftijd van deze coureurtjes laten zij al prachtige races zien en worden er geen cadeautjes uitgedeeld. Op de zware baan was het Kyra Wassenaar die de finale op haar naam wist te brengen. Duncan Hoevens werd geplaagd met kleine mechanische problemen en moest hierdoor genoegen nemen met de 2e plaats. Ook Patrick Stegeman kende de nodige technische probleempjes in de trainingen maar in de wedstrijd was er geen vuiltje meer aan de lucht en Patrick snelde naar de 3e plaats. Meghan Bijl reed een dappere race en leek na een slechte start in de finale op weg naar een podiumplaats. Bij het ingaan van de laatste ronde gleed het voorwiel van haar KTM echter weg en Meghan schoof onderuit. Nadat de tranen waren opgedroogd kon Meghan bij de huldiging gelukkig lachend haar aandenken in ontvangst nemen.

De strijd bij de 50cc wordt elke week spannender en elke week komt het veld weer wat dichter op elkaar te rijden. In Sybe Grouwstra kende de 50cc in elk geval een verrassende winnaar. Grouwstra reed een prima wedstrijd en reed bekeken zijn heats. Met 2 overwinningen uit 3 manches ging de grootste beker zeer verdiend naar de coureur uit Suwald. Jeffrey Siebesma ziet de laatste weken zijn onaantastbare positie in de 50cc langzaam verdwijnen. Siebesma moet het al weer een tijdje doen zonder zege maar door constant de scoren handhaaft hij zich prima aan de kop van het kampioenschap, zeker ook omdat de concurrentie nogal eens wat punten laat liggen. Met een 2e plaats deed Siebesma in elk geval goede zaken. De 3e plaats was voor Robin de Haan, Robin maakte een jaar eerder zijn debuut in de Toppers in de Dop en maakt dus een enorme progressie door. Nu pakte hij in Houtigehage zijn eerste podiumplaats in de 50cc bij de VTBM. Oege de Haan kende een baaldag. Oege raakte in de eerste serie betrokken bij een valpartij met Jeffrey Buis, Oege werd nog wel als 2e geklasseerd en scoorde zodoende in elk geval punten. In de 3e manche ging het in de eerste bocht fout en schoof hij onderuit. Teleurgesteld moest hij vervolgens toekijken hoe de andere coureurs er met de punten vandoor gingen.

In de 65cc werd andermaal een strijd op leven en dood uitgevochten tussen Jeffrey Oppersma en Bonne vd Kooi. Waar Oppersma in het begin van het seizoen problemen had om vd Kooi te verslaan lijkt nu het lek boven en mocht Oppersma weer de gang naar het hoogste treetje maken. Bonne deed wat hij kan en wist diverse keren zijn machine naast en zelfs voorbij Oppersma te steken maar telkens had Oppersma het juiste antwoord. Michiel Knap lijkt langzaamaan het gaatje naar de beide kemphanen te dichten. Hij kan zich nog net niet in het gevecht mengen maar ontwikkeld zich goed en niets lijkt de aansluiting nog in de weg te staan. Jarno de Vries begon de dag uitstekend met een heatzege. In de finale moest hij genoegen nemen met de 4e plaats net voor Jordy Vermanen. Ook Lazar de Vries reed een keurige wedstrijd. Met name in de eerste ronden kan Lazar het tempo heel goed volgen, jammer genoeg zakt het daarna een beetje in waardoor de anderen hem voorbij steken en Lazar geen loon naar werken krijgt. Als de jonge Opendenaar dat onder de knie krijgt wordt hij zeker een outsider voor het podium in de rest van het seizoen.

4 rijders meldden zich aan voor de races bij de bromfietsen. Lambert Veltman toonde zich hier andermaal de sterkste voor Gerrit vd Horn en Ele Sietse Kingma. Anne Bos moest de strijd al vroegtijdig staken na een vastloper.

Bij de Dames was er een mooie opkomst met 8 meiden. Jessica Elzinga toonde zich de sterkste dame en won telkens met een kleine voorsprong op Sylvana Postma. Postma weerde zich uitstekend in het sterke veld en wist weer eens de meer ervaren Dames achter zich te houden. Wietske de Jong maakte haar debuut bij de Damesklasse bij de VTBM en bekroonde dat debuut met een mooie 3e plaats. Net voor Priscilla Wolgen, Wolgen vocht een boeiende strijd uit met de Jong en Annelies Veensma maar kon haar draai niet helemaal vinden op de moeilijke piste van Houtigehage. Annelies Veensma zag al in de eerste serie een podiumplaats in rook opgaan door een valpartij. Gerda de Haan nam, op haar thuisbaan met een 8e plaats afscheid van de sport.

Dicht bij huis waren er veel supporters afgekomen om de beide toprijders uit Opende aan te moedigen in de 85cc. Joey van Kammen en Rick Douma heersen dit seizoen over deze klasse en verdelen de overwinningen onderling. Douma mocht na een prachtige strijd in Houtigehage de hoogste trede van het podium beklimmen. Van Kammen moest tevreden zijn met een 2e plaats en ziet in de titelstrijd langzaam maar zeker Douma uit het zicht verdwijnen. Auke de Graaf knokte zich naar de 3e plaats als best of the rest. Anne Bos was uit op revanche na zijn pech in de brommerklasse. Bos reed een verdienstelijke wedstrijd en kon tevreden zijn met een 4e plaats. Sjon Ellens leek op weg naar het podium maar schoof in de laatste bocht onderuit in een poging de Graaf achter zich te houden en moest tevreden zijn met plek 8.

Jan de Jong is de laatste tijd lekker op dreef bij de 125 Jeugd en pakte bij zijn debuut bij de VTBM direct de zege. Ongeslagen plaatste hij zich voor de finale en in de finale maakte hij snel korte metten met de concurrentie. Na een goede start wist hij in de 2e ronde Stef Hamstra van de eerste plaats te verdrijven en stond deze niet meer af. Hamstra was er weer bij nadat hij de laatste wedstrijd door een blessure had gemist. Hamstra had geen antwoord op de dadendrang van de Jong en nam genoegen met een 2e plaats. Uiterst tevreden was Evert van Til. Evert was er lang uit door een enkelbreuk en vierde zijn comeback met een podiumplaats. Van Til had even nodig om het ritme terug te vinden en plaatste zich via de B finale voor de A-finale waarin bleek dat hij weinig gewenningstijd nodig had.

Frank Hamming greep pas in de laatste meters de zege bij de 125 Senioren. In de 6 ronden tellende finale kwam Rindert Boonstra 5x als leider door. Slechts bij de laatste finish passage was het Hamming die zijn voorwiel een fractie eerder over de lijn drukte. De heren hadden er gedurende de gehele finale al een prachtige faire strijd van gemaakt waarbij Boonstra constant de deur goed gesloten hield. Hamming wachtte echter geduldig het foutje van Boonstra af en sloeg genadeloos toe. Jan Okke Loonstra hield de beide mannen goed in de gaten en zat op het vinkentouw om toe te kunnen slaan als beide koplopers elkaar het leven te zuur maakten. Loonstra zag echter geen kans de beide coureurs te passeren en eindigde als 3e. Wiebe Valkema moest al in de eerste bocht van de finale zijn machine met problemen aan de kant zetten.

Liekele de Bruin liet de concurrentie geen enkele kans in de VT klasse. Van start tot finish leidde hij de finale en won onbedreigd de wedstrijd. Nicklas Brakke bleef evenals de Bruin ongeslagen in de series maar had in de finale geen antwoord op het rijden van de Bruin. Hij probeerde het wel en bleef strijden tot het einde. Peter van Dekken had zijn fanclub meegenomen naar Houtigehage. In zijn thuiswedstrijd werd de zanger uit Harkema hartstochtelijk aangemoedigd en van Dekken beloonde zijn fanatieke fans met de 3e plaats.

Berry de Vos heerste weer eens over de Shorttrack klasse. Slechts bij een val of een slechte dag van de Vos lijkt de rest kans te maken op de overwinning want de Vos blijft de zeges aaneenrijgen. Dirk Werkman is een van de coureurs die zich weigert neer te leggen bij de alleenheerschappij van de Vos en wist de Vos het vuur weer na aan de schenen te leggen. Werkman vocht als een beer maar moest genoegen nemen met de 2e plaats. Klaas Poppinga voelt zich altijd goed thuis op de baan van Houtigehage. Zeker als de baan wat zwaarder wordt moet men rekening gaan houden met Poppinga en ook nu weer liet Poppinga zich goed zien. Poppinga pakte met zijn 3e plaats zijn 4e podium op rij.

Om de leden van de MC Sportlust de kans te geven zich ook eens te meten op de grasbaan was de Enduroklasse toegevoegd aan het programma, Jammer genoeg was de opkomst laag vanuit de MC Sportlust, en waren het voornamelijk coureurs uit het VTBM kampioenschap op “Enduro”motoren die streden voor de podiumplaatsen. Berry de Vos toonde zich hierin de sterkste voor Klaas Poppinga en Nicklas Brakke.

De dag werd afgesloten met de Handicap Super Finale over 8 ronden. De beste 2 uit elke seniorenklasse plaatsten zich voor deze finale. Een aantal coureurs meldden zich echter af voor deze finale waardoor een aantal coureurs met een 3e plaats ook konden deelnemen. Jan Okke Loonstra was de enige vertegenwoordiger uit de 125 Seniorenklasse en mocht op de voorste rij startten. Loonstra had dus een klein voorsprongetje op de rest en gaf deze niet uit handen. Loonstra had van niemand iets te duldden en kon zijn lijnen goed kiezen en greep zo de zege. Berry de Vos boenderde met 7 mijls laarzen door het veld en wist langzaam maar zeker het gaatje te dichten naar Loonstra. Jammer genoeg duurde de finale net te kort voor De Vos om Loonstra het leven zuur te maken. Nicklas Brakke pakte zijn 3e podium van de dag met een 3e plaats.