GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Grasbaanraces Houtigehage

2 juli 2011

 

Op 2 juli werden in Houtigehage alweer voor de 11e maal de VTBM Grasbaanraces verreden. Dit maal voor de 1e maal op een nieuwe locatie. De oude vertrouwde terrein aan de rand van het dorp was helaas niet meer beschikbaar, lang hoefde er echter niet gezocht worden naar een nieuw circuit want de MC Sportlust kon al snel terugvallen op de plek waar zij haar jaarlijkse Grascross organiseerde. Op het terrein aan de Wildveld werd een knusse kleine baan uitgezet waar ondanks dat het circuit kort en krap was bijzonder hard werd gestreden om het eremetaal.

Met alle VTBM klassen en een Enduroklasse aan de start beloofde het vooraf al een volle racedag te worden. Met maar liefst 76 starts en ruim 180 coureurs aan het vertrek kon het in ruime getale aanwezige publiek haar hart ophalen aan baansport van de bovenste plank in alle klassen.

Zelfs bij de allerkleinsten in de Toppers in de Dop werd volop gestreden. In de finale was het aanvankelijk Joyce Elsinga die het beste uit de startblokken kwam, in de eerste bocht was het echter al Nynke Siebesma die vlot de leiding overnam. Er vormde zich al snel een kleine kopgroep met Sijbesma, Elsinga, Bridget Portijk en Johannes vd Heide. Van der Heide reed een bekeken race en sloop langzaam aan naar voren. Keurig strak sturend rekende hij een voor een de koplopers in en nam in de laatste ronde de leiding over van Nynke Siebesma en mocht zich als terechte winnaar laten huldigen. Sijbesma reed naar een prima 2e plaats terwijl Elsinga kort daarachter 3e werd. Bridget Portijk kon in eerste instantie het tempo prima volgen en leek zelfs op weg naar een podium maar moest in de slotfase nog iets terrein prijs geven. Jeffrey de Boer reed zich naar een prima 5e stek.

Ook in de 50cc werd volop gestreden. Lukas van Burgel mocht zich aan het eind van de dag de sterkste noemen na een prachtige strijd met Jarno Terpstra en Duncan Hoevens. Hoevens was de hele dag bijzonder sterk onderweg maar kende ook veel pech. In de eerste manche bleef de kleine coureur uit Witmarsum met pech te staan en in de 2e manche viel hij in de laatste bocht van zijn machine. In de 3e manche liet hij toch zien uit het juiste hout gesneden te zijn met een 2e plaats. Jarno Terpstra verraste andermaal met een bijzonder sterk optreden. De eerste manche werd brutaal op zijn naam gebracht en met 2 3e plaatsen in de andere manches deed hij prima zaken en mocht als 2e naar het podium. Op het podium werd hij geflankeerd door een sterk rijdende Maik Stegeman. Maik is de laatste tijd prima onderweg en weet het gaatje naar de leiders in de 50cc steeds wat meer te dichten met een hele mooie 3e plaats als beloning. Kyra Wassenaar reed een prima 2e manche maar kon deze geen vervolg geven in de 3e waardoor zij als 4e eindigde net voor Jurgen Kramer die een stabiele wedstrijd reed.

In de 65cc klasse werd veel verwacht van Lazar de Vries. Lazar, afkomstig uit het naburige Opende, is de man in vorm op het moment en liet een prima wedstrijd zien, Met uitstekende starts en strak stuurwerk wist hij zich als eerste te plaatsen voor de A-finale, en dat was ook voor hem toch een verrassing. Jammer genoeg kon hij dit niet vast houden in de A finale en moest hij het hoofd buigen voor Bonne vd Kooi. De kleine fries, bijgenaamd Calimero, was in de finale oppermachtig en reed naar een overtuigende zege. Achter zijn rug werd volop gestreden door Lazar, Robin de Haan, Sybe Grouwstra en Oege de Haan. Ook Jimmy Tuinstra kon zich aanvankelijk in deze strijd mengen maar schoof onderuit en zag een mooie klassering in rook op gaan. Zijn slechte voorbeeld werd gevolgd door Oege de Haan die ook even van de benen ging maar zijn machine snel oppakte maar niet verder kwam als een 7e plaats. Lazar de Vries toonde zich het sterkste van de groep en reed naar een mooie 2e plaats net voor Robin de Haan. Sybe Grouwstra eindigde als 4e. Jeffrey Buis krijgt de Polini 65 steeds beter onder de knie en wist de B-finale op zijn naam te brengen, in de A-finale zat hij eerste rang voor het felle gevecht maar kon zich er net niet inmengen. Een 5e plaats was het hoogst haalbare maar zal het zelfvertrouwen van Buis zeker goed doen. Smaakmaker en publiekslieveling Jordy Vermanen was ook weer sterk en snel onderweg. Valpartijen speelden de coureur uit Naarden echter parten en teleurgesteld moest Vermanen genoegen nemen met de 14e plaats.

Sylvana Postma greep de macht in de Damesklasse. Postma bracht 2 manches op haar naam en met een 2e plaats in de eerste manche had zij ruim voldoende punten voor de zege. Jessica Elsinga wist de eerste manche op haar naam te brengen en had haar zinnen gezet op de overwinning in wat de thuisrace is van haar sponsor. Deze plannen werden echter ruw verstoord bij de start van de 2e manche. Elsinga nam de beste start maar in de eerste bocht schoof het voorwiel van de KTM weg en Elsinga kwam vervelend ten val. Elsinga werd daarbij ook nog aangereden door een van de andere dames en moest per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis van Heerenveen. Gelukkig kwamen er later uit het ziekenhuis goede berichten dat het met de blessures allemaal reuze mee viel en dat Elsinga s avonds het ziekenhuis al weer mocht verlaten. Geke Dijkstra luisterde haar VTBM debuut op met een uitstekende 2e plaats. De blondine uit Ferwerd weerde zich kranig maar kon geen vuist maken richting Postma. Een sterk rijdende Anderea de Vries pakte een prima 3e plaats. De Vries liet zien over een echte vechtersmentaliteit te beschikken en met goede starts liet zij zich telkens van voren zien. Priscilla Wolgen had een lastige dag en beet meermalen haar tanden stuk op de onverzettelijke de Vries, en moest tevreden zijn met de 4e plaats. Annelies Veensma sloot de dag af als 5e. Veensma reed een prima wedstrijd en had zeker aanspraak kunnen maken op het podium, echter in de eerste manche kwam zij even buiten de baan en dit werd bestraft door de referee. Veensma scoorde hiermee geen punten in de eerste manche en liep hiermee het podium mis.

Een mooi vol startveld kwam aan de start bij de bromfietsen. Met maar liefst 9 coureurs lijkt het erop dat bij de bromfietsklasse de weg naar boven weer is ingezet, waardoor deze klasse ook voor de toekomst behouden kan blijven bij de VTBM. Lambert Veltman wist de wedstrijd in Houtigehage op zijn naam te brengen. Veltman vocht andermaal een verbeten strijd uit met Roelof Postma. Postma wist de eerste manche nog te winnen maar maakte in de laatste ronde van de 2e manche een duur schakelfoutje en zag Veltman langszij komen. In de 3e manche kon Postma na een mindere start geen vuist maken en zag zo de zege naar Veltman gaan. Egbert Schaap kon het tempo van de beide koplopers goed volgen maar miste net de snelheid om het de mannen echt lastig te maken. Ook Marcel Kloetstra komt langzamerhand wat dichterbij aan de beide kopmannen in de Bromfietsklasse en eindigde op een mooie 4e plaats. Feike vd Vaart kende de nodige pech in de eerste manche en stapte even onvrijwillig van zijn machine. Feike zag hierdoor een mooie klassering in rook opgaan en eindigde slechts als 5e.

De finale van de 85cc moest maar liefst 3x opnieuw gestart worden. Bij de eerste start schoof Melvin Stegeman vervelend onderuit met Ynte van Hyum. Stegeman raakte bekneld met zijn voet en moest geblesseerd langs de kant toekijken hoe punten verdeeld werden. Bij de 2e start haakten Anne Bos en Arnee Elsinga in elkaar, Elsinga bleef ternauwernood overeind maar Anne Bos kwam ten val, Joey van Kammen kon geen kant meer op en viel eveneens. De machine van Bos raakte hierbij beschadigd en hij moest voor de herstart terug grijpen op zijn reservemotor. Bij de 3e start kwam iedereen goed weg en was het even Arnee Elsinga die het veld mocht aanvoeren. Lang kon Elsinga echter niet genieten van zijn leiderspositie, Elsinga zag Jeffrey Oppersma langszij komen en begon foutjes te maken waardoor hij niet verder kwam als de 7e plaats. Oppersma greep de leiding om deze niet meer af te staan, hoewel hij flink onder druk kwam te staan van Joey van Kammen. Van Kammen wist Oppersma echter niet in een foutje te dwingen en moest tevreden zijn met de 2e plaats. Een keurige 3e plaats was er voor Jordy Vermanen. Vermanen kende in de 65cc veel pech en was er in de 85cc extra op gebrand een mooi resultaat te halen. Dit lukte prima met een 3e stek. Anne Bos eindigde slechts als 4e. Bos kon met zijn reservemotor geen vuist maken en moest teleurgesteld het rennerskwartier opzoeken.

De 125cc Jeugd blijft een prachtige klasse voor het publiek. Veel strijd en spectaculaire races. Ook in Houtigehage gaven de coureurs weer een prachtige show voor het publiek. De finale stond in het teken van de 2 strijd tussen Mark Helmhout en Ruben Guikema. De beide mannen boenderden in een ongelofelijk tempo over de korte piste van Houtigehage. Guikema wist echter continu een klein voordeel te houden op Helmhout die regelmatige naast Guikema kwam maar hem niet wist te passeren. Guikema bracht de wedstrijd dan ook op zijn naam net voor Mark Helmhout. De beide kemphanen werden op de voet gevolgd door Rick Douma. Douma wordt nog altijd gehinderd door een enkelblessure maar is duidelijk op de weg terug en moet kunnen gaan aansluiten bij de 2 mannen voor hem. Stef Hamstra sloot de dag af als 4e. Tim van Houten maakte een prima debuut met een 5e plaats, Van Houten, afkomstig uit de cross, moest duidelijk even wennen maar blijkt een snelle leerling te zijn en wist aan het einde van de dag zich meer dan uitstekend staande te houden in het sterke veld en zelfs de B-finale netjes op zijn naam te schrijven. Richard Ijbema kende een prima dag maar remde in de eerste bocht van de A-finale zijn Husqvarna stil en kreeg deze niet meer aan de praat. Ijbema werd hierdoor roemloos 8e terwijl hij als 3e in de A-finale kwam, hier had dus veel meer ingezeten voor de coureur uit Opende.

De dit jaar nieuw geïntroduceerde Veteranenklasse blijkt een schot in de roos te zijn. De klasse wordt nog telkens uitgebreid met nieuwe namen en de wedstrijden zijn het aanzien meer dan waard. In Houtigehage was alweer de 6e winnaar in 7 wedstrijden te huldigen waaraan wel afgeleid kan worden dat hoewel de coureurs niet meer de allerjongsten zijn de eerzucht nog altijd aanwezig is. In Houtigehage was het Juuk Veenstra die zich uiteindelijk de grote winnaar mocht noemen. Veenstra neemt niet deel aan alle wedstrijden maar deze wedstrijd in Houtigehage kon hij niet laten schieten. Veenstra woonde jarenlang op een steenworp afstand van het circuit en mag deze wedstrijd dan nog altijd een beetje als thuiswedstrijd beschouwen. De 2e plaats was er voor Roel de Vries. De Vries kende een moeizame dag en moest zich via de B-finale plaatsen voor de finale. Uiteindelijk leek het dus allemaal goed te komen met De Vries maar een mindere start in de finale dwong hem al vroeg tot achtervolgen. Haye Dijkstra was ook weer eens op het podium te vinden. Dijkstra wist de eerste wedstrijd van het seizoen nog te winnen maar kwam daarna niet meer op het podium. Jille Pultrum eindigde de dag slechts als 4e terwijl hij nog als beste uit de series was gekomen. Pultrum kwam al gauw in het gedrang na de start en besloot geen verdere risico’s te nemen.

De echte baansportliefhebber kon zijn vingers aflikken bij de ST2 klasse. Een startveld van ongehoorde klasse was afgekomen op de wedstrijden in Houtigehage en de wedstrijden waren het aanzien meer dan waard. Ruben Guikema toonde zich de sterkste van het hele stel en pakte een uitstekende zege. Guikema nam een prima start en nam al snel de koppositie in en wist zich iets los te rijden van een fel strijdend peloton. Mark Helmhout stuurde zijn machine naar een mooie 2e plaats en maakte nog flink jacht op Guikema maar kon niet dichtbij genoeg komen om een beslissende aanval in te zetten. Rindert Boonstra maakte weer eens 1 van zijn bekende raketstarts maar ging al in de eerste bocht te wijd en zag Helmhout en Guikema langszij komen. Boonstra hield wel stand tegen de achtervolgers en eindigde als 3e. Vele ogen waren gericht op de broers Fabriek. Zowel Dirk als Andries was van de partij en de beiden vochten een boeiende strijd uit. Tijdens de 1e poging van de finale (de finale moest 2x opnieuw gestart worden) kwamen beiden in hun haast naar voren te komen samen ten val, na de herstart probeerden beiden het wel maar foutjes lieten hen als 6e en 7e eindigen. Andere kanshebbers als Frank Hamming en Richard Dol kenden een echte baaldag. Hamming moest genoegen nemen met de zege in de C-finale terwijl Dol niet verder kwam als winst in de D-finale.

Dat je niet altijd het nieuwste en modernste materiaal moet hebben om te winnen werd in de VT klasse maar weer eens bewezen. Op een bijna klassieke Kawasaki KX500 2 takt greep Yde Verhaag de zege en liet daarmee heel wat moderne 4-takten achter zich. Uiteindelijk speelt toch ook de stuurman een behoorlijke rol in het grasbaanracen. De 2e plaats was er voor Sjoerd van der Meer. Voor van der Meer toch ook een mooie opsteker want van der Meer had de B-finale nodig om in de A-finale te komen, wat toch ook iets zegt over het competitieve niveau van de VT klasse. Olav den Engelsman kon ook tevreden terugkijken met een 3e plaats. Iets waar hij s morgens nog graag voor had getekend. Op een geleende motor moest hij in actie komen omdat de eigen machine niet wedstrijdklaar was. In een finale waarin zoals gewoontegetrouw weer van alles gebeurde knokte hij zich naar een prima 3e plaats. Sietse Boek had de nodige pech in de finale. Hij plaatse zich met 2 overwinningen in de series als eerste maar moest genoegen nemen met slechts de 8e plaats.

De B-finale van de VT klasse werd nog opgeschrikt door een zware val van Harry van Dijk. Van Dijk haakte in elkaar met een andere deelnemer en smakte hard tegen de grond. Van Dijk kreeg vervolgens ook nog eens een flinke tik mee van een andere coureur en werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar een gebroken bekken en een zware hersenschudding werden geconstateerd.

Daar waar Richard Dol in de ST2 klasse een baaldag kende deed hij het in de Shorttrack uitstekend. Dol plaatste zich eenvoudig voor de A-finale en nam daarin revanche voor de teleurstellende uitslag in de ST2. Dol greep al snel de leiding in de finale en reed naar een overtuigende zege.”Eindelijk weer eens” liet een glunderende Dol zich ontvallen op het podium. Siebe van Dekken had ook wat recht te zetten in de finale van de Shorttrack. Van Dekken’s grootouders wonen niet ver van het circuit en op nagenoeg eigen grond wilde de jonge Oldeberkoper graag wat laten zien. Met een 2e plaats lukte hem dat prima. De altijd spectaculaire Hans Veenstra reed naar een mooie 3e plaats. Veenstra reed alles uit de kast om zijn beide voorgangers ook nog in te rekenen en dat ging af en toe maar net goed. Veenstra hield echter de juiste kant boven en mocht dus mee naar het podium.

Zoals ieder jaar is er in Houtigehage een Enduroklasse. Deze klasse is oorspronkelijk in het leven geroepen voor de leden van de MC Sportlust om eens onder elkaar de strijd aan te gaan en te kijken wie de beste grasbaanracer is van deze Enduro-liefhebbers. Tegenwoordig komen er echter ook een flink aantal VTBM leden in actie in deze klasse waardoor er een bont gezelschap de strijd met elkaar aangaat. 1 ding is echter onveranderd gebleven, men moet rijden op een Enduromotor, die voorzien moet zijn van een kenteken. Jammer genoeg waren de leden van de MC Sportlust dit jaar niet bijzonder rijk vertegenwoordigd waardoor de Enduroklasse meer een VTBM onderonsje werd. Uiteindelijk was het Leroy van de Weerd die op zijn reservemotor de zege wist te grijpen. Gerard Bijlsma liet zien het spelletje nog altijd prima te beheersen en eindigde als 2e. Freddy Haantjes liet zich ook weer eens zien op een VTBM wedstrijd en pakte een keurige 3e plaats.

Traditiegetrouw werd er ook weer een Superfinale gereden in Houtigehage. In deze superfinale wordt gestreden door de 3 beste coureurs uit de Enduroklasse, VT klasse , ST2 en Shorttrack. Deze handicaprace wordt verreden over 8 ronden waarbij de Enduro coureurs op de pole-position staan. In een zinderende finale was het uiteindelijk Leroy van de Weerd die aan de haal ging met de grootste rollade. Leroy had natuurlijk het voordeel van vooraan te mogen startten maar moest er nog flink aan trekken om de ontketende Mark Helmhout voor te blijven. Helmhout boenderde over het circuit heen en kwam tot aan het achterwiel van vd Weerd maar kwam simpelweg ronden te kort om hem te passeren.