GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Grasbaanraces Houtigehage
02 juni 2012

Op 2 juni werden in Houtigehage weer de jaarlijkse grasbaanraces georganiseerd. Na vele jaren aan de rand van het dorp gereden te hebben moest er vorig jaar worden uitgeweken naar een nieuw circuit gelegen aan het Wildveld een paar kilometer buiten Houtigehage. De beschikbare ruimte is daar wat minder, zeker ook omdat er langs de grasbaan en in het rennerskwartier tegenwoordig een aantal springschansen zijn neergelegd omdat de medeorganiserende MC Sportlust op hetzelfde terrein in september een DMX motorcrosswedstrijd organiseert. Gekscherend werd al even geopperd een aantal schansen in het grasbaancircuit op te nemen met een paar rechterbochten om zo een Nederlandse versie van de legendarische Bergring in Teterow te krijgen. Op zich geen gek idee, maar of het verantwoord is, dat is een andere zaak.

De wedstrijden in Houtigehage staan in elk geval elk jaar weer garant voor heel veel actie, spektakel en ook gezelligheid en dat was dit jaar niet anders. Al vroeg in de morgen meldden zich de eerste deelnemers om een mooi plekje op het rennerskwartier te vinden, het liefste natuurlijk langs de baan. De laatkomers hadden pech, want het werd achteraan aan sluiten en dat was nog lastig ook want er mocht geen gebruik worden gemaakt van de toegangsweg over het terrein van de buurman en dus moest alles over het circuit.

De Toppers in de Dop klasse mag in Houtigehage niet ontbreken, immers hier werd de 1e wedstrijd ooit voor deze instapklasse verreden en nog altijd komen er telkens weer nieuwe Toppers bij. Angela Lageman liet in Houtigehage zien dat zij inmiddels klaar is voor een stapje hoger want de jongedame kon slechts met moeite worden afgestopt door haar collega’s. Angela liet in de finale er geen enkele twijfel over bestaan en reed naar een keurige zege. Randy Drijfhout probeerde uit alle macht de zege te pakken maar kwam net te kort om Lageman de zege af te snoepen. De 3e plaats ging naar een uitstekend rijdende Remco Koopman die in de finale Sem Ensing te vlot af was. Jessica Dijkstra heeft de smaak inmiddels ook weer uitstekend te pakken. De blondine kwam dit seizoen wat traag op gang maar heeft nu de gaskraan weer gevonden en na een prachtige overwinning in de B-finale knokte Jessica zich naar een uitstekende 5e plaats. Een uitstekend debuut was er voor Fardau de Ree. In haar eerste wedstrijd wist Fardau zich net niet te plaatsen voor de A-finale maar met een uitstekende 9e plaats was zij dik tevreden.

De wedstrijd in de 50cc klasse stond wederom in het teken van de strijd tussen Jarno Terpstra en Duncan Hoevens. Beide heren gaven in de series geen enkel puntje weg en in de finale hadden de beide kemphanen elkaar al vlot gevonden. Een spannend duel ontspon zich waarbij wederom Jarno Terpstra de zege pakte net voor Duncan Hoevens. Chris Andreas reed zich naar een keurige 3e plaats na een prima start waarbij het even leek dat Andreas zich ook in de strijd om de toppositie kon mengen. Leon Meijerink beloonde zichzelf met een uitstekende 4e plaats na een prima dag. Lars Hoeksema begint steeds beter en makkelijker mee te strijden met deze mannen en legde beslag op de 5e plaats net voor thuisrijder Illian van der Linde. Na een overwinning in de B-finale was in de A-finale een 6e plaats het hoogst haalbare.

In de Damesklasse verraste Ineke Renkema vriend en vijand door de 1e manche op haar naam te schrijven. Na een prima start nestelde Ineke zich aan de kop van het veld en sloeg iedere aanval van de concurrentie keurig af. Jessica Elsinga zette ronde na ronde de druk vol op de ketel maar Renkema bezweek niet. In de 2e manche zat Renkema er andermaal goed bij maar kon net niet doorzetten naar de koppositie en dus ging de overwinning naar Elsinga. Voor de start van de 3e manche stonden de beide dames gelijk in punten en dus zou de 3e manche beslissend gaan worden voor de overwinning. Jessica Elsinga toonde hier haar klasse en reed naar een keurige overwinning. Ineke Renkema deed wat ze kon maar moest tevreden zijn met een 2e plaats. De 3e plaats ging naar Anderea de Vries die met 3x een 3e plaats erg constant was, al had er in de laatste manche misschien wel iets meer ingezeten voor de jonge scholiere uit de Westereen. Anja de Bruin finishte als 4e net voor Deborah de Jong die zich steeds beter thuis lijkt te voelen op de KTM.

In de bromfietsklasse moest Egbert Schaap al na de trainingen zich afmelden en daarmee zag de concurrentie toch een kanshebber voor het podium wegvallen. Jan de Vries toonde zich de sterkste en met 3 overwinningen gebeurde dat ook nog eens erg overtuigend. Roelof Postma legde de Vries het vuur wel na aan de schenen maar kon telkens de beslissende actie niet plaatsen. Postma moest in de 2e manche zelfs nog even Lambert Veltman voor laten gaan toen hij zijn uitlaatdemper verloor en daardoor ook wat vermogen moest missen. Veltman moest aan het eind van de dag genoegen nemen met een 3e plaats en was daarmee toch niet geheel tevreden. Na 2 jaar dominant te zijn geweest in de bromfietsklasse is het nu nog steeds wachten op de 1e overwinning van het seizoen en dat zit Veltman niet lekker. Wiebe de Wit stuurde zijn machine naar een 4e plaats en troefde daarmee Thijs de Vries af die zijn machineproblemen rigoureus oploste door met een andere machine op de proppen te komen. Ook deze is nog niet optimaal liet Thijs weten maar dat moet in de komende tijd nog wel goed komen. Elmer de Boer deed het de hele dag ook prima en was nog in de strijd voor een podiumplaats maar viel in de laatste manche uit en viel hierdoor terug naar de 6e plaats in de daguitslag.

Jeffrey Oppersma pakte de zege in de 85cc klasse. Jeffrey was aan het begin van het seizoen de torenhoge favoriet in deze klasse maar heeft deze favorietenrol niet echt waar kunnen maken tot nu toe. De 1e wedstrijd van het seizoen wist Jeffrey nog wel te winnen maar daarna moest hij toch telkens het hoofd buigen. In Houtigehage was Oppersma echter weer eens ouderwets op dreef en liet zien dat als het loopt bij Oppersma de concurrentie van hele goede huize moet komen om hem te verslaan. In de series stond hij geen punt af en in de finale nam Oppersma kopstart en liet deze positie ook niet meer in gevaar komen. Lazar de Vries moest in de series wel 1 puntje afgeven en wel aan Oppersma. In de finale gaf de Vries alles wat hij in zich had maar wist Oppersma niet te passeren. Het grootste gevecht in de finale ontspon zich tussen Bonne van der Kooi en Gert Poolman. Poolman liet de laatste tijd al steeds vaker zien dat hij met de besten meekon en dat hij eens naar het podium kon gaan komen leek nog slechts een kwestie van tijd. Van der Kooi staat natuurlijk bekend om zijn winnaarmentaliteit en heeft een bloedhekel aan verliezen. Van der Kooi kwam in de 1e bocht even in de verdrukking te zitten en kon niet doorzetten naar de zo verlangde 1e plaats, met slechts een 5e plaats in de 1e ronde moest Bonne er nog eens flink voor gaan zitten. Van der Kooi’s opmars werd gestuit door Poolman die zich niet gek liet maken door de aandringende Bonne en hield keurig de deur gesloten. In de allerlaatste bocht moest het dan gaan gebeuren, van der Kooi forceerde een klein gaatje en Poolman stuiterde van zijn machine. De referee besloot echter dat Poolman de 3e plaats kreeg toegewezen en diskwalificeerde Bonne van der Kooi door unfair rijgedrag. Zo eindigde Gert dus voor de 1e keer in zijn carrière op het podium, maar hij kon de huldiging niet meemaken. Zijn broertje was kampioen geworden met voetballen en daar moest de familie uiteraard ook even bij zijn. Van der Kooi zocht teleurgesteld het rennerskwartier op. Jordy Vermanen knokte zich naar de 4e plaats, een prima prestatie want na de series stond Vermanen nog met lege handen. Valpartijen zorgden ervoor dat hij geen punt overhield aan de series maar in de B-finale wist de coureur uit Naarden eindelijk wel aan de finish te komen met een overwinning. In de A-finale kon hij na een moeilijke start aanhaken bij Bonne van der Kooi maar wist hij niet verder op te klimmen.

In de 125cc Jeugd ging de overwinning naar Ruben Guikema. Guikema begon de dag nog slecht in de 1e serie maar herstelde zich al snel door zijn 2e serie winnend af te sluiten. Guikema verzamelde zo net voldoende punten voor de A-finale en sloeg daarin genadeloos toe. Guikema nam de kopstart en stond deze positie niet meer af. Stef Hamstra kwam ook goed uit de startblokken en leek in de 1e bocht zelfs de leiding te kunnen nemen, Guikema kwam echter met meer snelheid buitenlangs en troefde Stef net af. Hamstra nam de 2e plaats in handen en probeerde Guikema onder druk te zetten maar het gaatje was net te groot. Richard IJbema maakte in de 2e bocht een grote fout door zijn Husqvarna stil te remmen, wonder boven wonder kon Richard de motor echter nog net aan de gang houden en zijn weg vervolgen met een paar plaatsjes verlies. IJbema zette alles op alles en wist zich in de laatste ronde nog langs de strijdende Joey van Kammen en Ynte van Hyum te werken. IJbema mocht zo nog naar het podium terwijl van Kammen en van Hyum respectievelijk als 4e en 5e eindigden.

De Veteranenklasse leverde een overwinning op voor Henk Kramer. Kramer reed de gehele wedstrijd aan de leiding maar liet zich in de laatste bocht nog bijna verrassen door Ruurd de Vries. De Vries kon Kramer goed volgen en koos in de laatste bocht een andere lijn om zo met meer snelheid op het laatste rechte stuk te komen. Kramer hield het gas echter ook goed er op en hield op de streep een metertje over op De Vries. Jappie Pijpker snoepte bij het ingaan van de laatste ronde de 3e plaats af van Jelle Booi. Booi liet het deurtje even op een kier en Pijpker profiteerde dankbaar. Rudi Agricola stuurde zijn machine naar de 5e plaats. Simon Reitsma maakte net wat te veel foutjes en kwam zodoende niet verder als plek 6.

Een grote groep rijders was vertegenwoordigd in de VT klasse. Veel strijd en actie hielden de toeschouwers op de banken in elke heat van deze klasse, toch hield iedereen ook het hart vast iedere keer als deze klasse in de baan kwam. Toch komt het iedere keer op verbazingwekkende wijze weer goed in deze klasse en blijkt toch telkens ook wel weer dat men wel degelijk rekening met elkaar houd ondanks dat het er vanaf de zijlijn niet echt op lijkt. De A-finale moest na een valpartij in de 1e bocht worden herstart. Erwin Bethlehem had de beste start genomen maar legde zijn machine plat en Wilko Bruining kon hem niet meer ontwijken. Bij de herstart was het Bertus de Wit die het beste uit de startblokken kwam en het veld 1 ronde wist aan te voeren. Wilko Bruining zat er ook nu weer goed bij een nam de leiding over toen de Wit even te veel ruimte liet. Bruining herstelde zich dus prima en reed naar een keurige overwinning. Bertus de Wit kreeg vervolgens af te rekenen met Nicky Blok en wist de aanvallen lang af te slaan, toch maakte Bertus weer een klein foutje wat genadeloos werd afgestraft. Blok eindigde zo als 2e voor Bertus de Wit. Klassementsleider Hendrik de Boer kwam niet lekker uit de voeten op het krappe baantje in Houtigehage maar hield de schade beperkt door als 4e te eindigen. Kevin de Jong maakte de top 5 vol. De Jong wist zich via de B-finale te plaatsen voor de A-finale en hield daarin keurig stand. Met slimme rijlijnen en goede keuzes lijkt het nog een kwestie van tijd eer ook hij zich met de strijd om de ereplaatsen gaat bemoeien in de VT.

In de Shorttrack was het Dirk Werkman die het best uit de voeten kwam op het kleine baantje in Houtigehage. Het was voor de Shorttrack mannen zeker niet makkelijk goed uit de voeten te komen. De krappe bochten en korte rechte stukken maakten dat de heren veelal in de lage versnellingen moesten rijden wat ervoor zorgde dat het lastig was om het voorwiel aan de grond te houden bij het accelereren. Voor het publiek mooi om te zien, voor de rijders wat lastiger. Tussen de heats door moest er dus flink gesleuteld worden om de gearing aan te passen en ook moest er her en der wat aan de rijstijl worden aangepast. Werkman leek van dit alles weinig last te hebben want hij gaf niets weg over de gehele dag. Goede starts en vervolgens strak sturend reed hij naar een keurige zege. Ruben de Jong had er toch wel degelijk iets meer moeite mee maar leek zich te verbeteren naar mate de dag vorderde. Even kon hij de leiding nemen in de finale maar uiteindelijk was Werkman toch de sterkste. Bert Dijkstra maakte het podium vol. Dijkstra had s morgens de grootste moeite zijn lijnen te vinden en de juiste afstelling te pakken. Met de hakken over de sloot plaatste hij zich via de B-finale, waarin hij 2e werd voor de A-finale. Hierin liet de sluwe vos weer eens zien dat hij nog altijd bij de besten hoort en reed slim naar een 3e plaats. Siebe van Dekken had zijn zinnen weer gezet op een podium. Zijn trouwste fans stonden immers langs de kant en dus was een mooi resultaat gewenst. Ondanks een goed begin kwam Siebe niet verder dan een 4e plaats. Voor Sjoerd van der Meer was het al snel afgelopen. De coureur uit Hoornsterzwaag kwam in zijn 1e serie vervelend ten val en brak zijn sleutelbeen. Opvallend genoeg liep broer Albert in de training een vingerblessure op en dus kon de gehele familie gezamenlijk afreizen naar het ziekenhuis voor de 1e hulp. Aan het eind van de middag waren de mannen alweer op het circuit en waren nog verbaasd over het gebeurde. In al die jaren had geen van beiden ooit een blessure opgelopen en nu allebei op de zelfde dag. Gelukkig konden ze er beiden om lachen en lieten ze weten er zo snel mogelijk weer bij te zijn.

Voor de thuisrijders van de MC Sportlust wordt al jaren een eigen klasse verreden. Op een enduromachine werd de strijd onderling aangebonden en dat zorgt elk jaar weer voor mooie taferelen. Al in de fuik wordt de spanning opgevoerd en de plagerijen zijn niet van de lucht. Gerard Bijlsma liet zien het grasbaanracen nog altijd niet te zijn verleerd. De snelle man uit Drogeham wist alle manches te winnen. Fokke Jan de Haan mocht ook mee naar het podium. Met 3 2e plaatsen deed hij het ook uitstekend al had hij toch aardig de smoor er in dat hij Bijlsma moest voorlaren. Youri de Vries eindigde hier als 3e.

Houtigehage zou Houtigehage niet zijn als er ook geen Superfinale op het programma stond. Daar waar er eerder om klinkende Euro’s werd gestreden wordt er tegenwoordig gestreden om de titel Grasbaankoning van Opende en een dikke rollade. De beste rijders uit de Enduroklasse, VT, Shorttrack en 125cc Jeugd maakten in een zinderende finale over 10 ronden uit wie zich de beste coureur mocht noemen. Om de kansen voor iedereen gelijk te houden wordt er gestart vanuit verschillende plaatsen op de baan. De Enduros op de startlijn, 125cc Jeugd en VT startten vanuit de bocht en de snelle Shorttrack mannen moesten een halve ronde goed maken op de Enduro mannen. Lang leek het erop dat Gerard Bijlsma de rollade mee naar huis ging nemen maar na 7 ronden moest hij toch het hoofd buigen voor Ruben Guikema. Guikema reed een puike race en dacht de rollade al in de pan te hebben toen hij in de slotfase nog voorbij werd gestoken door een ontketende Dirk Werkman. Werkman beende met 7 mijls laarzen door het veld en passeerde de concurrentie links en rechts. In de laatste ronde verraste hij Guikema door buitenom langszij te komen en zo de overwinning voor zich op te eisen.