GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

 

VTBM Kampioensraces

Oudehorne

7 april 2013

 

 

Op zondag 7 april barstte het VTBM seizoen eindelijk los in Oudehorne.  De lange winter die Nederland in haar ijskoude greep hield zorgde voor een onrustige periode voor veel baansport fans. Verschillende wedstrijden werden afgelast en verplaatst en dit stelde ook het VTBM bestuur voor de nodige zorgen en problemen. De geplande seizoensopener in Vledderveen moest worden afgelast ivm te lage temperaturen en een bevroren ondergrond. Naar mate de koud aanhield werd het spannender en spannender wanneer het seizoen nu eindelijk kon gaan aanvangen. In de 1e week van april verloor Koning Winter eindelijk haar grip en op deze zondag was het aangenaam vertoeven op de zware zandbaan in Oudehorne.

 

De familie Ter Schuur had weer gezorgd voor een prima voorbereiding van het circuit. De geplande plaats van het circuit kon jammer genoeg niet gebruikt worden door een aantal flinke natte plekken in het land, maar gelukkig was het perceel groot genoeg om elders een mooie baan uit te zetten. Dit gedeelte was zelfs dusdanig droog dat er in de dagen voor de races flink gesproeid moest worden om het stof binnen de perken te houden maar hierin slaagde men met vlag en wimpel want het circuit was stofvrij. Jammer genoeg was er een klein foutje gemaakt in het uitmeten waardoor de baan krappe haakse bochten kreeg waar de nodige rijders toch aardig wat moeite mee hadden.

 

Voor de Toppers in de Dop was het de eerste kennismaking met het circuit in Oudehorne. De zware zandbaan werd vorig jaar overgeslagen door de allerkleinsten maar dit jaar konden zij gelijk aan de bak. Dankzij de uitstekende baandiensten kregen zij telkens een prima baan voorgeschoteld en er werd vol fanatisme gestreden. Demi Lageman liet zien goed uit de winter te zijn gekomen met een prima overwinning. De 1e 2 manches leverden een nette overwinning op en in de 3e manche had Demi aan de 3e plaats voldoende om haar eerste overwinning te pakken. De 2e plaats ging naar Jeffrey Turksema. Turksema meldde zich op het laatste moment nog aan en had nauwelijks kunnen trainen in de winter maar liet zien het kunstje niet zo maar verleerd te zijn. Gert Homans tekende voor de 3e plaats en begon zo ook prima aan het seizoen. Jarno Dijkstra kende een prima debuut. In de 1e manche tuimelde de jonge coureur in het zicht van de eindstreep nog van zijn machine maar in de 2e manche revancheerde hij zich uitstekend met een 2e plaats, de 3e manche leverde zelfs een overwinning op waarmee de concurrentie direct gewaarschuwd werd voor de rest van het seizoen.

 

Ook de rijdertjes in de 50cc waren voor het eerst te gast in Oudehorne. Er werd volop strijd geleverd en de spannende races waren het aanzien meer dan waard. Duncan Hoevens deed de beste zaken en met 2 manche overwinningen en een 2e plaats verzamelde hij de meeste punten en pakte zo de 1e zege van het seizoen. Fabian Dootjes bereidde zich gedurende de winter voor op de crossbaan van Makkinga en werd de fijne kneepjes van het grasbaanracen bij gebracht door Oege de Jong. Dat de vele trainingsuurtjes niet voor niets waren geweest bewees Fabian door keurig de 2e plaats te pakken achter Duncan. De 3e manche werd zelfs netjes gewonnen, ondanks de blijdschap van deze winst was hij nog niet helemaal tevreden want Fabian gaat voor de titel dit jaar en daarvoor moet er gewonnen worden. De 3e plaats ging naar Bridget Portijk die daarmee haar resultaat van de 1e NK van dit seizoen herhaalde. Bridget maakte prima starts en reed bekeken races en het lijkt een kwestie van tijd voordat deze jonge dame haar 1e overwinning pakt. Sem Ensing scoorde een keurige 4e plaats en was daarmee dik tevreden. Youri de Jong verbaasde iedereen met uitstekende starts, jammer genoeg kon Youri deze starts nog niet omzetten in klinkende resultaten maar ondanks een valpartijtje en de nodige foutjes zette hij dapper door en eindigde op de 7e plaats.

 

De VTBM startte eind vorig seizoen met de 65cc B groep waarin de beginnende 65cc rijdertjes rustig konden wennen aan het schakelen en koppelen en het omgaan met de 65cc machine. Dat dit een goede keus was bewees de grote deelname van vorig jaar al en ook dit seizoen meldden zich de nodige coureurs zich aan voor deze groep. Leon Meijerink reed vorig seizoen nog op de 50cc en stapte in deze winter over en liet zien het schakelen al aardig onder de knie te hebben. Het starten is nog wat lastig maar ook daarin word telkens een stapje gemaakt.  Leon kwam wat moeilijk op gang in deze wedstrijd met een magere score in zijn 1e heat en ook de 2e serie kende hij weinig geluk. Leon nam echter uitstekend revanche in de B-finale die hij keurig wist te winnen. In de A-finale was Meijerink op zijn best want ook deze zette hij keurig naar zijn hand en pakte totaal onverwacht een prima zege. Duncan Hoevens toonde aan dat het met de snelheid wel goed zit maar dat er nog wel wat werk zit in het starten met de 65cc machine. Na matige starts stoof Duncan telkens door het veld en beide series wist hij op zijn naam te brengen. In de finale moest hij het hoofd buigen voor Meijerink die hem net even te snel af was. Dylan Ottens reed naar een verdiende 3e plaats net voor Randy Drijfhout.

 

De wedstrijd in de 65cc A-groep werd gekenmerkt door de nodige technische problemen bij de coureurs. Sybe Grouwstra leek lang op weg naar de zege, nadat hij de 1e 2 manches al overtuigend had weten te winnen nam Grouwstra ook in de laatste manche het heft in handen. 2 ronden voor het einde begon de KTM echter in te houden en met de nodige moeite wist Grouwstra de wedstrijd nog tot het einde te brengen. Op de streep werd Grouwstra nog geklopt door een prima rijdende Patrick Stegeman en Tonny Blok waardoor hij terugviel naar de 4e plaats. Jesse Jan Stelwagen had Grouwstra al eerder gepasseerd en wist de 3e manche keurig te winnen. Hiermee verzamelde Stelwagen precies voldoende punten voor de dagzege en verwees hij Grouwstra naar de 2e plaats. Patrick Stegeman eiste na een prima wedstrijd de 3e plaats voor zich op. Broertje Maik was ook uitstekend onderweg maar een haperende machine liet hem in de 2e manche al het nodige terrein verliezen en in de 3e manche moest Stegeman na een goed begin zijn motor in de 3e ronde op het binnenterrein zetten met machinepech. Dat de pech niet alleen betrekking had op de coureurs bleek wel toen Sybe Grouwstra per ongeluk als winnaar werd gehuldigd. Door een computerprobleem was de uitslag niet goed verwerkt en werden de winnaars door elkaar gehaald.

 

Een lekker gevuld veld stond er aan de start in de bromfietsklasse. Titelverdediger Jan de Vries is overgestapt naar een andere klasse en dat betekend dat de titel vacant is. Dat het wel eens een spannende strijd kan gaan worden bleek al gelijk tijdens de 1e wedstrijd. Elmer de Boer en Egbert Schaap verzamelden evenveel punten en op basis van het resultaat in de laatste manche mocht Elmer de Boer zich de winnaar noemen. Egbert Schaap wist weliswaar de 1e heat van de dag te winnen maar kwam daarna niet verder als 2x een 2e plaats terwijl Elmer 2x wist te winnen. De 3e plaats uit de 1e heat werd zodoende goedgemaakt. Thijs de Vries werd vorig seizoen nog veel geplaagd door pech en heeft in de winter veel tijd gestoken in het betrouwbaar krijgen van de machine en lijkt daarin geslaagd te zijn. De 3e plaats was zeer welkom en glunderend nam Thijs de bijbehorende beker in ontvangst.

 

De Damesklasse lijkt te beginnen aan een uiterst moeizaam jaar. Na de inschrijvingen stond er maar 1 dame op papier en het is rustig te stellen dat dat uiterst teleurstellend is. De VTBM is een aantal jaren geleden op veler verzoek begonnen met de Damesklasse maar ziet in deze klasse helaas maar weinig aanwas en de dames die er zijn schrijven zich in tussen de heren. Na een kort overleg werden de aanwezige dames overgehaald om toch ook te starten in de Damesklasse en de dames lieten zich wel gelden want er waren leuke heats te zien. Annelies Veensma besliste de strijd in haar voordeel. Met 2 overwinningen en een 3e plaats verzamelde zij voldoende punten voor de dagzege. Sylvana Postma mist nog vertrouwen na haar lange afwezigheid in verband met een knieblessure maar knokte dapper door en behaalde evenveel punten als Veensma maar zag de dagzege aan haar neus voorbij gaan door een betere 3e manche van Veensma. Ineke Renkema reed een degelijke wedstrijd en mocht het laatste plaatsje op het podium innemen. Een mooi debuut was er voor Harriet Wemmenhove, netjes sturend en met een strakke rijstijl reed zij naar de 4e plaats net voor Anderea de Vries. De Vries reed een puike wedstrijd maar scoorde in de laatste heat geen punten door een uitval. Siske Benedictus kende geen prettige dag. Benedictus miste het vertrouwen en kon maar geen ritme vinden op de zware zandbaan. In de 3e manche zette zij daarom de Kawasaki ook al vroegtijdig aan de kant.

 

De wedstrijden in de 85cc klasse waren het aanzien meer dan waard. Er had zich een mooi veld ingeschreven en de onderlinge verschillen waren klein. De finale moest 2x opnieuw gestart worden na een paar onschuldige valpartijen. Al leek de valpartij van Thys van Hyum en Robin de Haan toch even serieus. De beiden tuimelden over elkaar heen en bleven even op de grond liggen waarbij Robin toch even aangeslagen leek te zijn. Bij de val werd hij geraakt door zijn eigen motor maar gelukkig viel alles mee en kon hij meedoen aan de herstart. Jasper van Strik had er de smoor goed in, Van Strik kende een prima dag en voelde zich in het zware zand als een vis in het water. Toen de finale werd stilgelegd lag het netjes aan de leiding na een bliksemstart en leek hij op weg naar de zege In de laatste start kwam de jonge coureur uit Rouveen veel minder goed uit de startblokken en moest hij zich naar voren knokken. Dat deed hij uitstekend maar meer als de 2e plaats zat er niet meer in voor de Rouveenster coureur. De overwinning was nu voor de regerend VTVM kampioen Lazar de Vries. Ook Willem Henstra liet zien goed uit de voeten te kunnen op de moeilijke baan en stuurde naar een prima 3e plaats.

 

 

De 125cc Jeugd is dit jaar ook weer echt de 125cc klasse. De 4 takten zijn sinds dit jaar verbannen en dus staat het hele veld aan de start met een 2 takt machine. Ondanks de veranderingen is er 1 ding onveranderd in de 125cc Jeugd, Spanning van de 1e tot de laatste meter. In Oudehorne was het ook weer ongemeen spannend en werd er om elke centimeter gestreden waarbij de limieten van het toegestane en de baan meerdere malen werden opgezocht. Het veld is bijzonder aan elkaar gewaagd waardoor een topper als Jeffrey Oppersma zich zowaar via de B-finale moest plaatsen voor de eindstrijd. Oppersma maakte in zijn 1e serie een paar foutjes en kwam buiten de baan, waarna de prima leidende referee Pieter Ekhart geen andere keuze had als Jeffrey te diskwalificeren. Oppersma herstelde zich goed en wist dankzij een zege in de B-finale zich te plaatsen voor de A-finale. In deze A-finale kon hij zich lang met de strijd om de voorste plaatsen bemoeien maar moest toch tevreden zijn met de 4e plaats. De volle winst ging naar Gert Poolman die in de slotfase netjes voorbij stak aan een sterk rijdende Arnee Elsinga. Poolman kende wel het nodige geluk in zijn tocht naar succes want bij de 1e start van de finale was Poolman betrokken bij een valpartij waarna alle rijders weer aan de start mochten aangezien de referee niet zeker was van zijn zaak bij het aanwijzen van de veroorzaker. Ekhart liet daarom iedereen weer starten en dat was een uitstekende beslissing. Joey van Kammen pakte de 3e plaats. Een keurige prestatie want van Kammen begon niet top fit aan de finale. Na een val in de ST2 klasse kampte hij met een pijnlijke schouder waardoor hij niet voluit kon gaan.

 

In de Veteranen barstte de strijd om de inmiddels beruchte gouden rollator weer in alle hevigheid los. Jelle Booi eiste na 3 manches de zege voor zich op maar kreeg deze zeker niet cadeau. Booi moest zich meer dan eens van achteren naar voren rijden en dat is nog een aardige opgave. Harry van Dijk eindigde als 2e. Van Dijk begon hoopvol aan de dag met een keurige zege maar moest in de 2 laatste manches het hoofd buigen voor Booi. Henk Haantjes tuimelde in de trainingen nog even van de Suzuki maar herstelde zich in de wedstrijden prima en met goede starts en een hoog tempo verzekerde hij zich van 3 3e plaatsen wat ook in de daguitslag een 3e plaats opleverde. Achter zijn rug was telkens een boeiende strijd te zien tussen Rudy Agricola en Jille Pultrum die uiteindelijk in het voordeel van Pultrum werd beslist.

 

De VT klasse staat altijd garant voor het nodige spektakel en dat was ook nu weer niet anders. Kevin de Jong toonde zich de sterkste en pakte een ongeslagen overwinning. Bert van Roozendaal maakte een uitstekende comeback met een sterke 2e plaats. De oud-coureur pakte een aantal jaren geleden de motorhandschoen weer op in de Supermoto en na weer een tijdje stil gezeten te hebben ging het bloed waar daar waar het niet gaan kan en zo maakt van Roozendaal dit jaar zijn opwachting in de VT klasse. Marco Nijenhuis maakte uiteindelijk het podium compleet na lang in de clinch te hebben gelegen met een prima rijdende Wolter de Wit. Voor Lykele ter Schuur liep zijn thuisrace ook dit jaar uit op een teleurstelling. Op slechts 300 meter van huis kwam Ter Schuur niet verder als de 11e plaats, daar waar hij rekende op minimaal een plek in de top 5, de druk van het thuispubliek was dus blijkbaar toch iets te groot voor Ter Schuur die in Jubbega een nieuwe kans krijgt voor het thuispubliek.

 

 

Chaos troef in de finale van de ST2 klasse waar maar liefst 3x opnieuw gestart moest worden. Rindert Boonstra toonde zich uiteindelijk het koelst van het stel en eiste de overwinning voor zich op. De nummers 2 en 3 waren toch een grote verrassing, Gerben Hamstra behoort al een paar jaar tot de subtop in de ST2 klasse en is een geduchte tegenstander. Hamstra ontwikkeld zich nog elk jaar en lijkt nu klaar te zijn voor de strijd om de topposities in de ST2 klasse. Met een verdiende 2e plaats trekt hij in elk geval stevig aan de bel. Henk Kramer reed tot zijn eigen verbazing naar een prima 3e plaats. Na vorig jaar de titel te hebben gepakt in de Veteranen klasse koos Kramer nu voor de ST2 klasse en na winst in de B-finale snelde hij in de A-finale na een goede start naar de 3e plaats. Richard Ijbema kende een uitstekende dag maar stapte in de A-finale keihard van zijn Husqvarna en bleef even groggy liggen, Ijbema had bij zijn val nog alle geluk dat de achteropkomende rijders hem konden ontwijken anders had het er nog heel anders uit kunnen zien. Evert van Til was toen al uit de strijd. Van Til remde zijn machine stil in een van de krappe bochten en kwam ten val met Nicky Blok en werd uitgesloten voor de herstart. Ruben Guikema kende een slechte dag in Oudehorne en kwam niet verder als een teleurstellende 17e plaats.

 

Ruben de Jong liet in Oudehorne zien dat hij niet alleen een uitstekend ijsracer is maar ook een zeer begaafd grasbaanrijder die in het komende seizoen zeker tot de titelkandidaten gerekend mag worden voor de Nederlandse Shorttrack titel. De Jong legde in Oudehorne iedereen zijn wil op en boekte een uitstekende zege. Achter zijn rug was het Ruurd van Roozendaal die het zilver pakte. Van Roozendaal heeft in de afgelopen winter niet stil gezeten en had zich optimaal geprepareerd en was zelfs 10 kilo afgevallen om in topvorm aan de start te staan. Dat van Roozendaal zich dus niet zo maar neerlegt bij een heerschappij van de Jong is dus logisch maar in Oudehorne was er geen kruid tegen gewassen. Frank Hamming stapte deze winter over naar de ST1 klasse en begint inmiddels al aardig vrienden te worden met zijn nieuwe machine. Over de baan was Hamming minder te spreken en hij liet al weten uit te kijken naar de hardere banen die hem beter liggen. Hendrik de Boer maakte een uitstekend debuut in de Shorttrack. De kampioen uit de VT klasse van afgelopen seizoen stuurde naar een prima 4e plaats.

 

Na afloop kon de VTBM terugkijken op een prima geslaagde seizoensopener met slechts een paar kleine smetjes. Kevin Stegeman liep een vervelende heupblessure op na een val in de ST2 klasse en ook Richard IJbema verliet Oudehorne niet ongeschonden. IJbema liep een hersenschudding op na een heftige val in de ST2 finale.  Desondanks was het bestuur dik tevreden en kijkt het uit naar de rest van het seizoen. De volgende afspraak is al weer op 21 april in Jubbega.