GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

 

VTBM Kampioensraces Jubbega

21-04-2013

 

 

Op 21 april organiseerde de VTBM de 2e ronde van haar kampioenschap in Jubbega. Op het land van boer Veenstra waren in de week voorafgaand een flink aantal van de plaatselijke coureurs al druk geweest met de voorbereidingen. Mede dankzij al hun inspanningen lag er voor de weer in flinke getale opgekomen coureurs weer een prima geprepareerde zandbaan klaar van een mooie lengte. Gedurende de dag werd er ook weer gezorgd voor prima baandiensten waardoor de coureurs in perfecte omstandigheden de strijd konden aangaan. Een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur zorgden ervoor dat iedereen het helemaal naar zijn zin had in Jubbega.

De Toppers in de Dop mochten zoals altijd weer het spits afbijten en lieten zien al echte grasbaancoureurs te zijn. De onderlinge gevechten werden op het scherpst van de snede uitgevochten en iedere manche weer was er wel weer iets wat het publiek kon boeien. Gert Homans werd de grote winnaar in Jubbega. Ondanks dat de starts niet echt lukten wist Gert zich telkens naar voren te knokken om als eerste over de streep te komen. Jarno Dijkstra liet telkens wel heel knappe starts zien en mocht verschillende keren het veld aanvoeren. Dijkstra laat zich echter ook nog wel eens afleiden en dat kostte hem misschien wel de zege. Toch kon de 2e plaats een tevreden lach op het gezicht toveren. Demi Lageman had ook een prima dag en sloot de dag af als 3e. Jeffrey Turksema begon de dag uitstekend en wist de 1e manche zelfs bijna te winnen. Daarna ging het echter toch iets minder en na 2 5e plaatsen vond hij zichzelf terug op plekje 4 in de uitslag. Dave Hoogerhuis kwam niet voor in de uitslag. Dave was niet helemaal fit en meldde zich na de trainingen af. Dave ging echter niet in een hoekje zitten sippen en hielp spontaan mee in de fuik, waar hij de rijders die de baan afkwamen netjes opving en ze niet eerder door liet gaan als dat de motor af was gezet en de rijders waren afgestapt. Een spontane actie waar veel grotere en oudere coureurs best wel eens een voorbeeld aan mogen nemen.

De 50cc belooft dit jaar een spannend kampioenschap tegemoet te gaan. Iedere heat weer is razendspannend en het is niet vanzelfsprekend dat telkens dezelfde winnaars op het podium staan. Duncan Hoevens kende in Jubbega een prima dag en mocht aan het einde van de dag de grootste beker in ontvangst nemen. Bridget Portijk eindigde als 2e na een prima bekeken wedstrijd. Portijk laat telkens weer zien over het nodige race-inzicht te beschikken en door slimme lijnen te kiezen weet zij zich telkens weer naar voren te werken. Sem Ensing sloot de dag af als 3e net voor Fabian Dootjes. Sem reed een constante wedstrijd en was telkens goed van voren te vinden maar kleine foutjes zorgden er wel voor dat hij nog niet op het hoogste treedje van het podium mocht gaan staan. Dootjes kende een wisselvallige dag. De 1e heat verliep teleurstellend en de 2e wist Fabian verrassend te winnen. In heat 3 werd Fabian geplaagd door technische problemen en zakte hij na een uitstekende start wat terug. Angela Lageman weet zichzelf elke week ook weer wat te verbeteren en heeft de aansluiting met de snelste coureurs te pakken en zal zich ongetwijfeld dit seizoen ook met de strijd om de ereplaatsen kunnen gaan bemoeien.

Egbert Schaap bewees in de Bromfietsklasse dat voorkennis vaak een groot voordeel is. Schaap had geholpen bij de aanleg en voorbereiding van het circuit in Jubbega en draaide talloze rondjes met de wals om de boel goed te prepareren. Schaap beloonde zichzelf door in de thuiswedstrijd goed te scoren en de punten in eigen huis te houden. Ook de punten voor de 2e plaats bleven in Jubbega. Thijs de Vries leverde, aangemoedigd door het thuispubliek, een keurige prestatie en deed het nu een plekje beter als tijdens de races in Oudehorne. Elmer de Boer wist de 1e manche keurig te winnen maar kende de nodige tegenslag in de 2e manche waarmee hij zijn eindklassement om zeep hielp. Dankzij een 2e plaats in de laatste manche kwam hij nog wel op de 3e plaats terecht in de eindrangschikking maar daar was de coureur uit Schraard toch niet tevreden mee. Wietse Henstra eindigde als 4e terwijl Stefan Bakker zijn prachtige scooter special naar een 5e plaats stuurde. Iets waar het s'morgens nog niet naar uit had gezien aangezien Bakker in eerste instantie niet wilde deelnemen. Achteraf kon hij tevreden vaststellen dat het toch een verstandige keuze was geweest wel mee te doen.

Jelke Baarda reed in Jubbega zijn 1e grasbaanwedstrijd van het seizoen en gaf meteen zijn visitekaartje af door een klinkende overwinning te pakken. De coureur uit St.Nicolaasga gaat zich dit jaar ook richten op de DMX Noord competitie en moest de wedstrijd in Oudehorne daarom laten schieten. In Jubbega liet hij zien dat de concurrentie er misschien wel een beetje blij om moet zijn dat hij er niet altijd bij is want Baarda domineerde de wedstrijd en zelfs een slechte start kon hem niet afstoppen. Jesse Jan Stelwagen liet zien dat hij al vroeg in het seizoen in een uitstekende vorm verkeerd en dat hij gerekend mag worden tot de titelkandidaten. Met 2 x een 2e plaats en een 3e plek mocht hij zich de best of the rest noemen en eindigde als 2e. Sybe Grouwstra reed op zich een prima wedstrijd maar was toch net te wisselvallig en moest genoegen nemen met een 3e plaats. Jarno Terpstra krijgt het spelletje met de 65cc steeds beter onder de knie en liet een aantal malen zien het tempo van de snelle mannen al aardig te kunnen volgen en kon zich met de strijd om de podiumplaatsen bemoeien. Met een 4e plaats kon hij dan ook dik tevreden huiswaarts keren. De broertjes Stegeman hielden elkaar in Jubbega prima in evenwicht want ze verzamelden evenveel punten. Maik zag zich in de einduitslag echter een plekje hoger staan als Patrick op basis van het resultaat in de laatste manche. Voor Tonny Blok kon de wedstrijd in Jubbega wel eens de laatste op de 65cc machine zijn geweest. Blokkie reed een prima wedstrijd maar moest het op pure snelheid afleggen ten opzichte van de concurrentie. Tussen de finales door kreeg hij de kans de TM 85cc van Robin de Haan te testen en dat beviel de coureur uit Noordwolde uitstekend en dus zou het zo maar eens kunnen zijn dat er een bezoekje wordt gebracht aan de showroom van de firma vd Vegt door de familie Blok.

In de B-groep was het Duncan Hoevens die de zege naar zich toetrok. Hoevens was met 3 overwinningen te sterk voor de concurrentie en lijkt binnenkort de strijd aan te kunnen gaan met de rijders in de A-groep. Sem Ensing krijgt het rijden op de 65cc ook steeds beter onder de knie en hoewel het wegrijden soms nog wat stroef verloopt gaat het eenmaal op snelheid heel erg goed en dus kon hij keurig de 2e plaats pakken net voor Remco Koopman. Danielle Sijbesma reed ook een keurige wedstrijd en eindigde als 4e. Helemaal tevreden was Danielle daar niet mee want ze liet al weten dat ze nog veel beter kan en dat ze dat ook graag wil gaan laten zien. De grote pechvogel in Jubbega was Randy Drijfhout. Randy kende de nodige probleempjes met de machine en viel er ook nog eens ongelukkig af toen hij nadat hij de motor per ongeluk in de vrij schakelde vervolgens de machine in de 1 zette en achterover ging. Oefening baart echter kunst en Randy liet al weten flink aan het oefenen te gaan zodat het de volgende keer weer een stuk beter gaat. Ook Fardau de Ree beet in het zand van Jubbega. In de laatste manche was de kleine blondine zo gebrand op een goede start dat ze even te enthousiast werd en achterover ging. Na de herstart waar ze dapper aan deelnam ging het ook niet als gepland toen zij in de 1e bocht onderuit schoof.

De wedstrijden in de Damesklasse waren het aanzien ook weer meer dan waard. De dames zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd en dat maakt dat er spannende wedstrijden te zien waren. Sylvana Postma tankte het nodige zelfvertrouwen door alle 3 manches op haar naam te brengen. Makkelijk ging dit echter niet en met name Siske Benedictus wist haar het leven flink zuur te maken. Een klein schuivertje zorgde er echter voor dat Siske in de laatste manche niet tot scoren kwam en zodoende ook buiten het podium viel. Anderea de Vries liet zien over de nodige vechtlust te beschikken en vocht menig duel uit met Ineke Renkema. Een prima race in de 3e manche zorgde er uiteindelijk voor dat Anderea op de 2e plaats belandde net voor Ineke. Harriet Wemmenhove had te maken met een onwillige motor die er voor zorgde dat het niet even soepel liep. Een mislukte start in de 1e manche maakte haar al bij voorbaar kansloos voor een hoge eindklassering maar Harriet zette in de overige 2 manches het beste beentje voor en weet de overige dames al knap te volgen.

De 85cc klasse leverde een overwinning op voor Lazar de Vries. Lazar reed een uitstekende wedstrijd en pakte in de finale na een bekeken race een keurige zege. Jelmer de Ree was echter de man van de wedstrijd. In zijn 2e serie maakte hij een valse start en na met de hand aan de helm gestart te zijn reed Jelmer een geweldige heat. Als een wervelwind stormde hij door het veld naar voren en pakte in de laatste bocht via een geweldige inhaalmanoeuvre de zege binnen. Ook in de finale gaf Jelmer 110% maar moest na een geweldige strijd toch zijn meerdere erkennen in Lazar. Jasper van Strik had het ook uitstekend naar de zin in Jubbega en toonde op dit soort banen goed uit de voeten te kunnen. Even mocht hij zelfs ruiken aan de overwinning maar halverwege de finale kwam Lazar de Vries langszij en in de laatste ronde wist ook de Ree hem nog te passeren. Met echter zijn thuisrace voor de deur mag men nog wat verwachten van Jasper en ongetwijfeld zal hij gaan proberen in Rouveen de overwinning voor zich op te eisen.

Jeffrey Oppersma pakte de thuiszege in de 125cc Jeugd. Oppersma begon het seizoen nog stroef en werd geplaagd door de nodige fysieke probleempjes maar heeft inmiddels het juiste ritme weer te pakken en begint ook steeds betere vrienden te worden met zijn nieuwe KTM. Aangemoedigd door het thuispubliek leidde Oppersma in de finale van start tot finish maar wist zich voortdurend onder druk gezet door Arnee Elsinga die hem er in elke bocht aan herinnerde dat Jeffrey zich geen enkel foutje kon veroorloven. Elsinga probeerde het in de laatste bocht nog langs de buitenkant maar Oppersma bracht veel snelheid mee het rechte eind op en hield op de streep bijna een motorlengte over. Gert Poolman kon als enige enigszins in het spoor van de kemphanen te blijven en zat eerste rang om het gevecht eens goed te bekijken. Met een 3e plaats kon Poolman tevreden naar huis. Joey van Kammen liet de finale aan zich voorbij gaan. Van Kammen kwam in zijn 2e heat in de ST2 klasse hard ten val en besloot de wedstrijd verder aan zich voorbij te laten gaan. Ook Rick Douma zal de wedstrijd in Jubbega liever snel vergeten. De series verliepen nog naar wens maar in de finale verprutste Rick zijn start en in zijn haast naar voren te komen vergaloppeerde hij zich even en schoof onderuit.

De Veteranen maakten er ook weer een mooie onderlinge strijd van, waarbij ook de onderlinge sfeer uitstekend is en de wedstrijd begint voor deze mannen al ruim van te voren in het rennerskwartier. Harry van Dijk toonde zich uiteindelijk de sterkste al liet hij zich in de laatste heat toch even verrassen door een prima rijdende Rudie Agricola die deze heat dan ook wist te winnen. Door deze overwinning stootte hij ook nog Jille Pultrum van het podium die daar duidelijk de balen van had. Pultrum was na de 2e manche even aan het rekenen geslagen en had de nodige informatie ingewonnen. Pultrum wist hierdoor dat hij als hij Berend van de Velde voor wist te blijven zeker was van de 3e plaats maar door de, voor Pultrum, onverwachte zege van Agricola kwam deze gelijk met hem en dus stootte Agricola naar de 3e plaats. Pultrum had dit te laat door en kwam luid mopperend over de finish. Na afloop verscheen de bekende lach echter al weer op zijn gezicht en zochten de heren elkaar in het rennerskwartier nog even op voor een afzakkertje. Jelle Booi kende ook een prima dag en liet zich als 2e huldigen.

De ST2 klasse kende een prima opkomst en de vele heats in deze klasse waren zonder uitzondering spannend. Om ieder punt moest worden geknokt en voor aanvang van de finale was een echte favoriet moeilijk aan te wijzen. Stef Hamstra pakte na 6 ronden in de finale een keurige zege. Hamstra schakelde zichzelf in het verleden nogal eens uit door valse starts of onnodige valpartijtjes maar hield nu de zenuwen uitstekend onder bedwang en reed naar een keurige zege. Jan Okke Loonstra hield de druk er flink op maar zag geen kans om de machine voorbij die van Hamstra te steken en moest tevreden zijn met een 2e plaats. Remon Meeters snelde keurig naar de 3e plaats net voor de prima rijdende Ruben Guikema. Rindert Boonstra miste de start in de finale en kon zijn slechte start niet meer goed maken en eindigde slechts als 5e.

De VT klasse staat altijd garant voor veel spektakel en sensatie. In Jubbega was dat niet anders. In elke heat gebeurde wel wat en de Oeeehhs en Aaahs waren niet van de lucht bij het publiek als deze spektakelmannen in de baan kwamen. De grote pechvogel was in Jubbega zonder enige twijfel Kevin de Jong. In zijn eerste serie smakte de Jong hard tegen de grond en werd tot overmaat van ramp ook nog overreden. Met een bloedneus en een gekrenkt ego kwam de Jong er goed vanaf gelukkig en in zijn 2e serie stond de Koudummer weer paraat. Echter ook nu had hij het geluk niet aan zijn zijde, in zijn haast om nog wat plekjes goed te maken en zo veel mogelijk punten te scoren kwam hij wederom ten val. De Jong zocht teleurgesteld en boos op zichzelf het rennerskwartier op en liet de C finale aan zich voorbij gaan. De pech van de Jong opende de deuren voor anderen om zich eens goed in de kijker te rijden. Jesse van de Zee kende in Oudehorne een soortgelijke pechdag maar nam in Jubbega uitstekend revanche door de finale keurig op zijn naam te schrijven. Van de Zee nam de leiding direct in handen en stond deze niet meer af. Daan Akkerman sloot een sterke dag af als 2e en was hiermee dik tevreden. Ook Lykele Terschuur kon tevreden terugkijken op de races in Jubbega. Na zijn teleurstellende optreden in zijn thuisrace in Oudehorne kon hij nu, 5 kilometer verderop, wel mee strijden om de ereplaatsen en een 3e plaats was zijn deel.

Dat het niet de dag van de familie de Jong was in Jubbega bleek ook nog eens in de Finale van de Shorttrack. Ruben de Jong kende een sterke dag en in de finale was De Jong ook weer uistekend op dreef en leek op weg naar wederom een overwinning. De Jong maakte echter een schuivertje en tegen de tijd dat hij de motor weer opgepakt had en gestart was het hele veld al aan hem voorbij getrokken. De Jong liet echter een geweldig staaltje mentaliteit en stuurmanskunst zien door achter het veld aan te stuiven en na een geweldige inhaalrace nog als 4e te eindigen. Hendrik de Boer was ook prima onderweg in Jubbega en leek zelfs even mee te mogen naar het podium. Een stuurfoutje zorgde er echter voor dat hij buiten de baan kwam en referee Pieter Ekhart was onverbiddelijk en diskwalificeerde Hendrik wegens een buitenlijn overschrijding.  De zege ging in Jubbega naar Ruurd van Roozendaal voor Frank Hamming en Joery de Vries.