GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Grasbaanraces Vledderveen
2 september 2012

Op 2 september organiseerde de VTBM de 7e ronde van haar kampioenschap op het circuit van Vledderveen. Na een tijd noodgedwongen stil te hebben gezeten, de VTBM moest een aantal wedstrijden af gelasten door slechte weersomstandigheden, was te merken dat de leden er weer flink zin in hadden want met een flinke opkomst moesten er behoorlijk wat starts worden afgewerkt. De gastheren van de MRTO leverden prima werk en mede dankzij de snelle baandiensten kon het boordevolle programma vlot worden afgewerkt.

Een mooie groep Toppers in de Dop bond met elkaar de strijd aan in deze beginnerklasse. Het is mooi om te zien dat er telkens weer nieuwe aanwas is in deze groep en ook nu in Vledderveen begonnen een paar jonge coureurs aan hun motorsportcarrière. Jeffrey Turksema, Dave Hoogerhuis, Aukje van der Kooi en Quinten Holt maakten hun debuut en reden keurig de rondjes op de zware baan van Vledderveen. Beretrots konden ze aan het eind van de middag hun eerste beker op halen en ongetwijfeld zullen ze nog lang aan hun debuut terug denken. Voor Remco Koopman ligt zijn debuut al weer een tijd achter hem. Remco liet in Vledderveen zien toe te zijn aan de volgende stap en was niet af te stoppen. Met een flinke voorsprong wist hij al zijn heats te winnen en ook de finale werd eenvoudig gewonnen. De 2e plaats ging naar Fardau de Ree. Fardau rijd nog niet zo lang mee maar reed een keurige wedstrijd al kende ze ook wat pech. In haar eerste heat kwam ze bij de start in onzachte aanraking met het startlint en moest zij de start zelfs even voorbij laten gaan. Later kreeg ze een herkansing en reed ze weer dapper haar rondjes. Op het podium waren de sporen van het startlint nog te zien en met een flinke striem op het gezicht kon ze toch lachend haar beker ophalen.
Sebastiaan Reitsma wist zich in de finale maar met moeite te ontdoen van Demi Lageman, die haar snelle zus achterna gaat, en eindigde zo als 3e. Youri de Jong moest een paar wedstrijden missen door een blessure maar liet zien weer op de weg terug te zijn en eindigde netjes als 5e.

In de 50cc klasse maakte Jurgen Kramer zijn comeback in de VTBM cyclus. Kramer had aan het begin van het seizoen zijn zinnen gezet op de nationale titel en daarmee was er even geen plaats om ook in het VTBM kampioenschap aan te zetten. Aan het eind van het seizoen begint het dus duidelijk toch weer te kriebelen en worden ook de laatste VTBM races meegepakt om in het ritme te blijven. Dat Jurgen de smaak te pakken heeft liet hij in de finale duidelijk merken. Resoluut werd de leiding genomen na een goede start en pakte Jurgen een keurige zege. Duncan Hoevens wist zich in de series nog te ontdoen van Kramer maar had in de finale ondanks flink aandringen geen kans en moest tevreden zijn met de 2e plaats. De 3e plaats ging verrassend naar Chris Andreas. Chris had duidelijk veel getraind in de zomerpauze en reed een ijzersterke wedstrijd. Op zijn 3e plaats was niets af te dingen en met een grote tevreden grijns op zijn gezicht verscheen hij op het podium. Lars Hoeksma reed naar een uitstekende 4e plaats voor Jarno Terpstra die duidelijk zijn dag niet had en kostbare punten liet liggen. Angela Lageman was de avond voor de wedstrijd hard gevallen tijdens de NK races in Uithuizen en had nog flink last van haar arm. Ze probeerde het toch in de training en verbeet de pijn, met veel doorzettingsvermogen reed ze haar wedstrijd en sleepte toch een mooie 7e plek uit het vuur.

Oege de Haan was tijdens een crosswedstrijd in Makkinga snoeihard van zijn KTM gestapt en klaagde over veel pijn. Niets voor de kleine man uit Ureterp die meestal na een val direct weer op zijn machine springt om er dubbel zo hard tegen aan te gaan. Nu was het echter anders en leek het er zelfs op de Oege de races in Vledderveen moest gaan missen. Gelukkig wees een uitgebreid onderzoek uit dat er geen breuken waren en werd er toch maar koers gezet naar Vledderveen. De schade beperken was s morgens het idee bij Oege, maar eenmaal op de motor nam de adrenaline de overhand en bleek Oege weer niet af te stoppen. Met 3 klinkende overwinningen pakte Oege ook de dagzege en deed zodoende weer goede zaken in het kampioenschap. Sybe Grouwstra profiteerde in de laatste heat van een flinke misstap van Jelke Baarda en eiste de 2e plaats voor zich op. Jelke Baarda was de hele dag prima op stoom maar maakte in de laatste manche een dure fout waardoor hij als 4e over de meet kwam en zodoende veel punten liet liggen in de daguitslag. Tot overmaat van ramp duikelde hij hierdoor in het dagklassement naar een 3e plaats en zag dus concurrent Oege de Haan weer wat uitlopen. Jimmy Tuinstra reed een prima wedstrijd zonder uitschieters en reed zo onopvallend naar de 4e stek net voor Maik Stegeman die een uitstekende wedstrijd reed. Stegeman kende prima starts en kon telkens de 1e ronden het tempo goed volgen, wat kleine foutjes zorgden er echter voor dat hij toch wat terug viel waardoor hij niet verder kwam als een 5e plaats totaal. Tonny Blok was de grote pechvogel in Vledderveen want bij het warmdraaien van de motor voor de training liet de motor het afweten en dus moest Blok vanaf de kant toekijken.

In Vledderveen kwam naast de gebruikelijke 65cc klasse ook een nieuwe opstapklasse aan de start voor de 65cc coureurs. De snelheden aan de top van de 65cc klasse liggen al ontzettend hoog waardoor het voor beginnende rijders in deze klasse erg moeilijk is om mee te komen. De nieuwelingen hebben het vaak moeilijk met wennen aan het schakelen en koppelen waardoor snelheidsverschillen enorm op kunnen lopen. Om iedereen de kans te geven op een leuke en verantwoorde manier te leren heeft de VTBM het initiatief genomen deze B-klasse op te starten en tijdens alle resterende wedstrijden dit seizoen zullen deze rijdertjes tegen elkaar gaan uitkomen, zolang er maar een groot genoeg groepje rijders is. Kyra Wassenaar blijkt het kunstje inmiddels aardig onder de knie te hebben want na de try-out in Willemsoord was zij ook nu in Vledderveen overtuigend de snelste in deze B-groep. De 2e plaats ging naar Remco Koopman, die constant en netjes zijn rondjes draaide. Delina Kruit, de jongste telg van de familie Kruit doet de familienaam eer aan door ook netjes op het podium te eindigen, maar langs de kant hadden vader Wim en broer William, die met een knieblessure het slot van het seizoen moet missen, wel het nodige aan te merken. Met name het starten kon volgens beide ervaringsdeskundigen nog wel wat beter.

Lambert Veltman stond voor het eerst dit jaar weer op de hoogste trede van het podium. De regerend kampioen wist de afgelopen 2 seizoenen te domineren in de bromfietsklasse maar zag de concurrentie dit jaar flink sterker worden en kon daarop nog niet echt passend antwoorden. Het lek lijkt nu boven en Veltman wist de 2e en 3e manche te winnen en verzekerde zich zo van de dagzege. In de 1e manche moest Veltman na een spannende strijd genoegen nemen met slechts een 4e plaats wat gelijk aangeeft hoe dicht de top tegen elkaar aanzit in de bromfietsklasse. Egbert Schaap verkocht zijn huid duur en vocht voor iedere meter en met 2 2e plaatsen en een 4e plaats eindigde hij de dag als 2e. Klassementsleider Jan de Vries stapte in de trainingen al in de 1e bocht hard van zijn machine. De Vries bleef even beduusd liggen maar klom later toch weer op de brommer en wist de 1e manche te winnen en eindigde de 2e manche na een schitterende strijd met Veltman als 2e. De Vries bezeerde bij de valpartij in de trainingen flink zijn arm en verbeet de pijn in de manches. In de pauze werd de pijn De Vries toch te veel en de EHBO nam nog eens een kijkje bij de bikkel uit Jubbega. De Vries bleek bij nader onderzoek toch een klein breukje in zijn arm te hebben en moest gedwongen verstek laten gaan in de 3e manche maar had voldoende punten verzameld voor de 3e plaats in het dagklassement. Roelof Postma, Thijs de Vries en Elmer de Boer kregen allen met pech te maken en lieten zo kostbare punten liggen.

In de Damesklasse ging de zege overtuigend naar Jessica Elsinga. Elsinga duldde geen enkele tegenstand en won alle manches. Siske Benedictus vocht menig duel uit met Annelies Veensma en Ineke Renkema en pakte voor deze beide dames de 2e plaats. Veensma besliste het duel met Renkema in haar voordeel voor de 3e plaats. Mooi was ook de strijd in het achterveld bij de dames. Deborah de Jong reed een prima wedstrijd en liet zien in de afgelopen maanden flink geleerd te hebben en kon het tempo van de andere dames al aardig volgen. In Anja de Bruin trof zij een goede tegenstander en de beide dames vochten prima duels uit. De Bruin was telkens echter net even wat rapper als de Jong en sloot de dag af als 6e. Deborah de Jong eindigde op haar thuisbaan als 7e.

In de goed bezette 85cc klasse wist Jeffrey Oppersma de zege voor zich op te eisen. Oppersma lijkt het moeizame begin van het seizoen van zich af gezet te hebben en is de laatste weken uitstekend onderweg. In Vledderveen reed Oppersma van start tot finish aan de leiding en sloeg alle aanvallen van de achtervolgers af. Bonne van der Kooi vocht zich naar de 2e plaats ten koste van Lazar de Vries. Marcel Vlig reed een prima wedstrijd en beloonde zichzelf met een prima 4e plaats net voor Jordy Vermanen. Jelmer de Ree kon zijn draai in Vledderveen niet echt vinden en sloot de dag af als 8e nadat hij zich via winst in de B-finale verzekerde van een plekje in de A-finale.

De vonken spatten er vanaf in de strijd in de 125cc Jeugd. Mark Helmhout en Ruben Guikema vochten een geweldige strijd uit op leven en dood en joegen elkaar flink op op de piste van Vledderveen. In een ongenadig hard tempo werd de finale afgeraffeld door beide heren waarbij Mark Helmhout aan het langste eind trok. Stef Hamstra kende een goede start in de finale maar kon het hoge tempo van de beide kemphanen niet volledig volgen en eindigde als 3e. Richard IJbema scoorde niet in de 1e serie maar revancheerde zich door zijn 2e serie en de B-finale te winnen in de A-finale reikte de Husqvarna coureur tot de 4e plaats net voor Joey van Kammen. Van Kammen is 1 van de weinige coureurs die tot nu toe alle wedstrijden was uitgekomen op een 125cc 2-takt machine maar kreeg nu de kans om op de reserve machine van Guikema zijn wedstrijd te rijden. Van Kammen had weinig tijd nodig om te wennen aan de 4 takt en finishte keurig als 5e.

Henk Kramer is hard op weg de titel te pakken in de Veteranen klasse. In Vledderveen kreeg Henk echter flink wat tegenstand van Simon Reitsma die zich niet zo maar wenste neer te leggen bij de suprematie van de man uit Sondel. In de 1e manche pakte Reitsma zelfs een keurige overwinning naar een schitterende strijd met Kramer. In de laatste bocht stak Reitsma brutaal binnenlangs en dwong Kramer mee naar buiten waardoor Kramer gedwongen werd even gas terug te nemen om niet de schutting te raken. De 2e en 3e manche werden weer gewonnen door Kramer die daarmee ook de dagzege pakte. Reitsma verkocht ook nu zijn huid duur maar moest tevreden zijn met de 2e plaats. Harry van Dijk pakte 3x een 3e plaats net voor Henk Haantjes. Roelof Jan Veldhuis was ook weer eens van de partij. Helaas bleef het optreden van “Opa” Veldhuis, met zijn kenmerkende stijl, beperkt tot de trainingen, zijn Suzuki liet het helaas afweten en Veldhuis moest zich afmelden voor de wedstrijd met mechanische problemen.

Zoals het hele seizoen al staat de ST2 klasse garant voor spektakel. Ook in Vledderveen maakten de mannen de reputatie meer dan waar en na 6 zinderende ronden werd Jan Okke Loonstra als winnaar afgevlagd. Loonstra maakte niet de beste start maar rolde 1 voor 1 alle concurrenten op en liet zich in de slotronde niet meer verrassen. Ruben Guikema trof ook in de ST2 klasse weer zijn eeuwige rivaal Mark Helmhout en ook nu maakten de 2 er een geweldige strijd van. Daar waar het in de 125cc Jeugd niet lukte lukte het Guikema nu wel en was de sterkste van de 2. Het was alleen niet voldoende voor de zege, maar Guikema moest andermaal tevreden zijn met de 2e plaats. Helmhout eindigde zo als 3e voor een goed rijdende Evert van Til, die in de laatste ronde Frank Hamming nog even te slim af was. Rindert Boonstra kwam na een slechte start niet verder als de 6e plaats.

In de VT klasse deed Hendrik de Boer goede zaken door wederom de eindzege voor zich op te eisen. Hendrik leidde in de finale van start tot finish en liet de concurrentie geen enkele kans. Kevin de Jong pakte een hele mooie 2e plaats voor Bertus de Wit. De Wit was de laatste tijd niet lekker op dreef maar kon in Vledderveen zichzelf eindelijk weer eens van zijn beste kant laten zien en hoewel hij niet helemaal tevreden was met het resultaat verscheen op het podium toch weer een brede grijns op het gezicht van de jonge fries. Wilko Bruining eindigde als 4e en was de goed gestarte Nicky Blok op de streep net te snel af.

Ruben de Jong was de sterkste in de Shorttrack klasse. Zowel in de series als in de finale liet de coureur uit Koudum zich niet verrassen en reed zo naar zijn 5e seizoenszege bij de VTBM. Richard Dol deed in de finale nog verwoede pogingen om de Jong te verschalken maar moest tevreden zijn met de 2e plaats ruim voor Joery de Vries die als 3e over de meet kwam. Olav den Engelsman kende de nodige technische problemen in de laatste wedstrijden maar lijkt deze overwonnen te hebben en finishte keurig als 4e net voor Klaas van der Wal.