GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 1 gast online.

 

VTBM Kampioensraces Zuidlaren

28 augustus 2011

  Op 28 augustus werden in Zuidlaren voor de 2e maal de VTBM kampioensraces verreden. Met een lekker zonnetje werden de coureurs weer op pad gestuurd na een korte zomervakantie. Jammer genoeg was er in de voorafgaande weken nauwelijks over zomer te praten door de slechte weersomstandigheden. Het circuit had er gelukkig weinig onder te lijden gehad want ondanks wat natte stukken lag het circuit er prima bij.

 In de Toppers in de Dop waren er weer flink wat coureurtjes op komen dagen. Volle series en spannende wedstrijden maakten dat het publiek telkens uitkeek naar de starts van deze kleine helden. Uiteindelijk werd het Jeffrey de Boer die op het hoogste treedje van het podium mocht gaan staan. De Boer was in de series al prima op weg geweest met 2 overtuigende zeges en nam in de finale een uitstekende start. Toch moest hij er nog even flink voor aan de bak want Justine Wagemans, die ook haar beide series wist te winnen drong nog even flink aan. Wagemans had het prima naar haar zin in Zuidlaren en dankzij het rijden van slimme lijnen maakte Justine het leven van Jeffrey nog flink zuur. Jeffrey hield zijn hoofd echter koel en kon in de slotfase nog wat weglopen bij Wagemans. Wagemans zag in de laatste ronde na een foutje ook nog Simon van Burgel langszij komen en moest genoegen nemen met de 3e plaats. Simon van Burgel mocht als 2e naar het podium. Loris Drijfhout nam in de finale zelfs brutaal de kopstart maar kon deze positie nog niet vasthouden, na wat foutjes zakte Drijfhout terug naar de 4e plaats en wist deze keurig over de streep te brengen.

 Dat de kleinsten in de 50cc al echte vechtjassen zijn die elkaar geen duimbreed toegeven bleek maar weer eens in de A-finale in Zuidlaren. In een zinderende finale werd overal in het veld gestreden om iedere centimeter en kwam het publiek ogen en oren te kort om het allemaal goed te volgen. Als ware professionals boenderden de coureurs over de baan waarbij Duncan Hoevens uiteindelijk de sterkste was. Hoevens nam weer eens een prima start maar kreeg gelijk in zijn wiel Lukas van Burgel mee. Van Burgel deed er alles aan om de leiding over te nemen en zette zijn machine links en rechts naast die van Hoevens. Hoevens pareerde iedere aanval en dreef van Burgel bijna tot wanhoop, in de laatste ronde probeerde van Burgel nog 1x via een alles of niets poging Hoevens buitenom te passeren maar Hoevens nam ook de ruime lijn door de bocht en sloeg ook deze laatste aanval af. Hoevens pakte dus de winst voor Lukas van Burgel. De strijd om de 3e plaats werd in het voordeel van Jarno Terpstra beslist. Terpstra reed een puike wedstrijd maar kon niet aanhaken bij de 2 snelste mannen. De 4e plaats ging naar Maik Stegeman die via de B-finale, na een pechgevalletje in zijn 2e serie, de A-finale binnenkwam. Patrick Stegeman volgde zijn broer ook korte afstand en werd keurig 5e.

 Oege de Haan greep de zege in de 65cc. De Haan toonde zich in de finale de sterkste voor Bonne van der Kooi die een matige start nam en zich even een weg moest banen door het veld. Dit gaf de Haan de ruimte die hij nodig had om een klein gaatje te slaan, de Haan hield het hoofd koel en pakte zo de zege. Bonne van der Kooi eindigde op een 2e plaats net voor de altijd spectaculair rijdende Jordy Vermanen. Vermanen had ook nu weer de B-finale nodig om in de A-finale te komen, Vermanen stapte in een serie weer eens van zijn machine maar wist zijn weg nog wel te vervolgen om toch nog wat puntjes te sprokkelen. In de B-finale was hij wel goed bij de les en wist deze op zijn naam te brengen net voor Jeffrey Buis die uiteindelijk 6e werd in de finale. Lazar de Vries en William Kruit kenden weinig geluk in Zuidlaren want beiden werden na een val in de series veroordeeld tot het rijden van de C-finale waarin zij respectievelijk 1e en 2e werden. Simon van Burgel maakte een verdienstelijk debuut in de 65cc en plaatste zich keurig voor de B-finale. In deze B-finale was de Lopster coureur echter al snel kansloos na een valste start en het moeten starten met de hand aan de helm in de herstart. Een moedige inhaalrace bracht hem vervolgens niets en van Burgel werd slechts 8e in deze finale, de concurrentie is in elk geval wel gewaarschuwd voor volgend jaar.

 De strijd in de 85cc klasse is in de slotfase van het kampioenschap ongemeen spannend. De beide titelkandidaten ontlopen elkaar niets en de beslissing zal in de laatste wedstrijd moeten gaan vallen. Toch leek de angel uit het kampioenschap gehaald te worden in Zuidlaren. Joey van Kammen werd al in de eerste ronde van de training ongelukkig ten val gebracht en bij deze val liep de KTM van Joey flinke schade op. De schade was niet op tijd te herstellen voor de wedstrijd en dus moest er een beroep worden gedaan op anderen. Gelukkig vond van Kammen andere coureurs bereid hem een motor te lenen en werd er ook nog eens een reservemachine uit Hoogkerk gebracht. Berry de Vos kwam de machine van Romano Hummel brengen maar dit was voor van Kammen niet de beste optie aangezien de beide heren nogal wat in lengte en gewicht schelen. Van Kammen deed uiteindelijk een beroep op de machines van Melvin Stegeman en Eric Nammensma en kon de schade beperkt houden. Van Kammen sloot de dag af als 6e en hield de schade beperkt in het kampioenschap. Anne Bos profiteerde optimaal van de problemen van van Kammen en pakte de overwinning. Bos moest daarvoor wel even afrekenen met een sterk rijdende Jordy Vermanen. Vermanen die ook hier via de achterdeur in de A-finale moest komen kon Bos goed volgen maar kon niet de ruimte vinden om een aanval te wagen. Vermanen moest ook nog eens vol aan de bak om zich ook Jeffrey Oppersma van nog van het lijf te houden. Oppersma maakte een redelijke start maar zag zich opgesloten in de eerste bocht en moest een kleine inhaalrace rijden om Vermanen te kunnen achterhalen, Oppersma kwam tot het achterwiel maar zag toen het zwart-wit geblokt ook vallen en moest tevreden zijn met een 3e plaats. Arnee Elsinga finishte na een paar moeilijke wedstrijden op een keurige 4e plaats. Niek Hamminga maakte een keurig debuut in de 85cc klasse. Voor eigen publiek reed de jonge coureur naar een 9e plaats.

 De Bromfietsklasse ontspon zich zoals gebruikelijk weer tot een 2 strijd tussen Lambert Veltman en Roelof Postma. In de eerste series waren de beiden heer en meester en verdeelden de zeges onderling. In de 3e manche was het Jan de Vries die zich in dit gevecht kon mengen. De Vries wist al een tijdje het tempo van de beide klassementsleiders te volgen maar vond tussen de manches nog iets uit en wist zich in de 3e manche tussen Veltman en Postma te nestelen. Veltman greep in Zuidlaren zijn 7e zege van het seizoen en lijkt hard op weg zijn titel te prolongeren. Postma eindigde op een 2e plaats voor Jan de Vries.

 In de Damesklasse moest Sylvana Postma geblesseerd verstek laten gaan en dat opende de weg voor Jessica Elsinga. Elsinga toonde zich een maatje te groot voor de andere meiden en reed naar een overtuigende zege. Priscilla Wolgen reed een uiterst bekeken wedstrijd en met constant punten te sprokkelen pakte zij de 2e plaats. Siske Benedictus was er in Zuidlaren voor het eerst in lange tijd weer eens bij en bleek uiterst gretig in de rondte te gaan. Benedictus reed een uiterst sterke wedstrijd en leek hard op weg naar de 2e plaats in de dagklassering maar een slechte 3e manche deed haar de das om en liet haar als 3e eindigen. Anderea de Vries eindigde keurig als 4e en mocht tevreden terugkijken op een uiterst constante wedstrijd. De Vries liet zich de kop niet gek maken en streed dapper mee tussen de dames en bleek eens te meer een taaie tegenstandster te zijn.

 In de 125cc Jeugd stond er geen maat op Auke de Graaf. De Graaf miste een flink aantal wedstrijden dit seizoen maar maakte in Zuidlaren een verpletterende rentree in het veld, en duldde geen enkele tegenstand. Ongeslagen werd de dag afgesloten en met een tevreden grijns kon de Graaf zijn plekje op het podium innemen. De Graaf speelt jammer genoeg geen enkele rol meer in het kampioenschap maar zijn tegenstanders hebben wel wat meegekregen om nog eens flink over na te denken. Ruben Guikema had als enige nog een beetje een antwoord op de dadendrang van de Graaf maar kon in de finale slechts volgen. Richard Ijbema verkeerd al enige tijd in goede vorm maar zag regelmatig door domme pech of stomme fouten een goede klassering aan zich voorbij gaan. In Zuidlaren deed de Husqvarna coureur uit Opende echter uitstekende zaken en finishte in de finale als keurige 3e net voor plaatsgenoot Rick Douma. Stef Hamstra schakelde zichzelf in de A-finale uit door weer eens te snel te willen starten en zo met een handicap aan de race te moeten beginnen. Na met de hand aan de helm gestart te zijn reed Hamstra een vlammende inhaalrace maar kwam niet verder als de 5e plaats.

 Frank Hamming wist alle ogen op zich gericht in de ST2 klasse. Hamming woont op een steenworp afstand van het circuit in Zuidlaren en wilde voor het thuispubliek vlammen. Hammings gretigheid op een overwinning kwam hem nog bijna duur te staan toen hij in zijn 2e serie van de Honda tuimelde maar nog wel zijn race kon vervolgen. Hamming schraapte daarmee dure punten op die hem uiteindelijk in de B-finale brachten. In de B-finale eindigde Hamming op een 2e plaats net achter Ruben Guikema die zich ook via de achterdeur de A-finale in moest rijden. Guikema had zijn 1e heat weten te winnen maar eindigde slechts als 5e in zijn 2e wat niet voldoende was voor rechtstreekse plaatsing in de A-finale. In de A-finale nam Rindert Boonstra de beste start en liet zich niet meer achterhalen en eiste de grootste beker voor zich op. Ruben Guikema liet andermaal zijn klasse zien door toch als 2e te eindigen voor Siebe van Dekken die 3e werd. Van Dekken vocht een titanenstrijd uit met Frank Hamming, waarbij Hamming duidelijk de snellere was maar van Dekken door slim te rijden de deur goed gesloten hield voor Hamming. Hamming finishte in zijn thuisrace dus niet bij de beste 3 en dat was niet waar van te voren op gerekend was. Stefan van de Velde maakte ook zijn opwachting in Zuidlaren en plaatste zich keurig als puntbeste voor de A-finale, jammer genoeg kwam van der Velde daar niet goed uit de verf, een matige start maakte hem kansloos voor de zege en meer als een 6e plaats zat er niet in.

 De laatste wedstrijd van de dag was voor de rijders in de Shorttrack klasse. Na de series was het Bert Dijkstra die met 2 overwinningen er goed voor stond en aangezien niemand echt een antwoord had op de snelheid van Dijkstra leek de weg vrij voor een mooie zege van de pomphouder uit De Westereen, echter Leroy van de Weerd had daar totaal andere gedachten bij. Van der Weerd was de hele dag niet bij de les en scoorde in de series slechts 4 punten en plaatste zich op het nippertje voor de B-finale, hierin was van de Weerd echter bij de les en hij pakte daarin de zege voor Brugt Vorenholt. In de A-finale deed hij alles nog eens dunnetjes over en leek van de Weerd naar de overwinning te rijden, in de laatste bocht echter sloeg Richard Dol als een tijger toe en strafte een minuscuul foutje van van de Weerd genadeloos af. Dol had zich in de slotfase in een ideale positie gemanoeuvreerd en had geduldig afgewacht. Bert Dijkstra streed zich naar de 3e plaats net voor Dirk Werkman.

Daar waar het de gehele dag mooi weer was geweest moesten de weersgoden na afloop nog even een duit in het zakje doen, tijdens de prijsuitreiking begon het nog even flink te regenen maar dat kon geen schaduw over de dag werpen. Na afloop kon de VTBM zeer tevreden terug kijken op een schitterende racedag, waarmee ongetwijfeld een mooie basis is gelegd voor toekomstige grasbaanraces in Zuidlaren.