GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 1 gast online.

VTBM Kampioensraces Nijeveen
15 september 2012

De afgelopen jaren leek er een vloek te rusten op de VTBM grasbaanraces in het Overijsselse Nijeveen. Maar liefst 4x achter elkaar werd de VTBM genoodzaakt de races af te gelasten in verband met slechte weersomstandigheden. Ook nu waren de vooruitzichten somber, hoewel de weersberichten voor het weekend aardig waren, zou het in de voorafgaande week flink regenen en dat kon dan wel eens problemen veroorzaken met vooral het rennerskwartier wat weinig water kan hebben. Gelukkig kon al op donderdag het groene licht worden gegeven en stonden er op 15 september weer flink wat coureurs aan de start op de kleine zandpiste.

Wim ter Braake, de motorhandelaar uit Nijeveen, was jarenlang verantwoordelijk voor dit gezellige evenement op de kalender van de VTBM maar moest in verband met drukke werkzaamheden met het bedrijf en zijn beide racende zoons het stokje overgeven aan een groep enthousiaste ondernemers uit het dorp en het nabij gelegen Meppel. Deze nieuwe mannen namen direct het circuit rigoureus onderhanden en het moet gezegd worden de baan was beter dan ooit. Ook het materiaal voor de baanverzorgingen was prima voor elkaar en mede hierdoor konden er weer flink wat starts in hoog tempo worden afgewerkt. Uiteindelijk werden de laatste finales rond de klok van 17.00 uur afgewerkt en dat betekende dat iedereen ook weer lekker op tijd huiswaarts kon, immers de volgende dag stond er alweer een KNMV wedstrijd op de rol in Annen. Een aantal hadden zelfs dusdanig veel haast dat er de nodige spullen achter bleven in Nijeveen, die gelukkig later weer bij de rechtmatige eigenaren konden worden terug bezorgd door het bestuur.

De Toppers in de Dop waren jammer genoeg maar met een klein groepje vertegenwoordigd in Nijeveen, natuurlijk zijn in de loop van het seizoen al de nodige rijdertjes over gestapt naar de 50cc of de nieuwe 65cc B groep maar met slechts 9 rijders was het groepje eigenlijk nog nooit zo klein. Desondanks waren er weer leuke wedstrijdjes te zien bij deze jongste helden en aan het eind van de dag was het Sebastiaan Reitsma die op de hoogste trede van het podium stond. Sebastiaan wist alle 3 de manches te winnen mede dankzij zijn goede starts. Justine Wagemans sloot de dag af als 2e en dat was toch beter als vooraf werd verwacht van de kleine blondine. Justine was er een paar keer flink van afgestapt en had haar zelfvertrouwen een beetje verloren, maar op de goed geprepareerde baan werd het zelfvertrouwen weer flink opgevijzeld met een goede wedstrijd. Jessica Dijkstra kwam in 2 klassen in actie en reed een puike wedstrijd. In de 2e manche wist ze Justine in een mooi gevecht achter zich te laten en ook in de andere manches was ze prima onderweg. Youri de Jong eindigde op een keurige 4e plaats net voor Kay van Dekken. Kay reed een hele goede wedstrijd en liet zien de laatste tijd flink getraind te hebben.

De strijd in de 50cc werkt zich langzaamaan naar de climax tijdens de finaleraces in Opende. In Nijeveen was het Duncan Hoevens die een prima overwinning pakte. Met goede starts en slim gekozen rijlijnen wist Hoevens alle 3 de manches te winnen en knabbelde hij zo weer iets van zijn achterstand in het kampioenschap af. Jarno Terpstra wist echter de schade te beperken en hield Hoevens uitstekend in het zicht wat hem een 2e plaats opleverde. Sem Ensing heeft de smaak van het podium ook goed te pakken en reed een goede constante wedstrijd, met 3 4e plaatsen nam hij het laatste plekje op het podium in. Man van de wedstrijd was Chris Andreas. Chris nam in de 1e manche de kopstart en ging een mooi gevecht aan met Duncan Hoevens en Jarno Terpstra, jammer genoeg wilde hij eventjes te veel en ging stevig onderuit. In de 2e manche was hij nog wat onder de indruk van zijn schuiver en deed nog wat rustig aan maar in de 3e manche stond hij er weer helemaal en pakte een keurige 2e stek. Alles bij elkaar was het nog goed voor een 4e plaats totaal. Leon Mijerink reed een prima 1e manche waarin hij 3e werd maar kon dit nog geen vervolg geven in de andere manches. Leon verzamelde net zoveel punten als Chris Andreas maar moest door het mindere resultaat in de 3e manche tevreden zijn met de 5e plaats.

Ondanks zijn armblessure was Jan de Vries toch aanwezig in de bromfietsklasse. Helemaal pijnvrij was hij niet maar met de tanden op elkaar wist Jan toch weer de totaalzege te pakken. Iedere manche werd er flink gestreden waarbij Lambert Veltman zijn meest voorname tegenstrever was. Wiel aan wiel stoven de 2 over de baan waarbij ook af en toe er wat contact was maar unfair werd de strijd tussen de beide kemphanen nooit. Roelof Postma sloot de dag af als 3e en zat continu eerste rang om de geweldige strijd tussen De Vries en Veltman te aanschouwen. Veel oog zal hij er echter niet voor gehad hebben want Postma werd op zijn beurt ook weer fel op de huid gezeten door Egbert Schaap die 4e werd. Thijs de Vries sloot de dag af als 5e ondanks een uitval met machinepech.

Sybe Grouwstra was verrassend de sterkste in de 65cc klasse. In de series moest hij nog 2x de zege laten aan Oege de Haan maar in de finale nam de KTM coureur uit Suwald de beste start en liet zich niet meer achter halen door de concurrentie. Achter zijn rug werd volop gestreden voor de andere podiumplaatsen. Oege de Haan maakte een paar zeldzame foutjes die niet werden afgestraft door de concurrentie en hij pakte zo toch de 2e plaats. Jelke Baarda zette de druk flink op de ketel bij de kleine man uit Ureterp maar moest toch tevreden zijn met de 3e plaats. Helemaal vrijuit kon Jelke ook niet rijden want achter hem loerde Jimmy Tuinstra ook op een klein gaatje om de beide titelkandidaten voor hem te verschalken. Het verhaaltje van de 3e hond die met de prijs aan de haal gaat ging helaas nu niet op voor Jimmy en dus moest Jimmy zich tevreden stellen met een 4e plaats. Rick Grasdijk sloot een prima wedstrijd af met een 5e plaats, nadat hij zich dankzij de 2e plaats in de B-finale nog via de achterdeur wist te plaatsen voor de A-finale. De voorlopig ingestelde B-groep leverde een mooie overwinning op voor Remco Koopman. Voor Koopman werd het zo een extra feestelijke dag want hij moest na afloop snel door naar zijn jarige Opa die ongetwijfeld reuze trots zal zijn geweest. Sem Ensing werd hier 2e voor de sterk rijdende Fardau de Ree.

Jessica Elsinga gebruikte de wedstrijd in Nijeveen als laatste test voor de afsluitende wedstrijd voor het NK Powergirls in Annen. Dat het met het prima geprepareerde materiaal wel goed zat bewees ze door keurig alle manches te winnen. Cadeau kreeg ze het echter niet van de andere meiden en in het bijzonder Siske Benedictus wist het de routinier toch nog aardig lastig te maken. Benedictus beloonde zichzelf met een keurige 2e plaats voor haar uitstekende optreden terwijl Anderea de Vries als 3e eindigde. Anderea wist in de 1e manche Siske nog keurig achter zich te houden maar moest in de 2 volgende manches het hoofd buigen. Ineke Renkema sloot de dag af als 4e.

Jeffrey Oppersma had dit seizoen wat tijd nodig om echt op stoom te komen, maar in deze belangrijke fase in het seizoen is hij nauwelijks nog af te stoppen. Ook in Nijeveen zette Jeffrey de wedstrijd relatief eenvoudig naar zijn hand en pakte de zege. Lazar de Vries wist in de series de coureur uit Jubbega nog een keertje de loef af te steken maar moest in de finale het hoofd buigen na een moeizame start. Bonne van der Kooi startte ook matig en moest zich eerst een weg naar voren werken alvorens hij zich met de strijd om de koppositie kon gaan bemoeien. De tijd was te kort voor Bonne en dus moest hij zich tevreden stellen met de 3e plaats net voor de sterk rijdende Marcel Vlig. Vlig heeft in de slotfase van het seizoen de juiste vorm gevonden en weet zich goed van voren te laten zien, dat hij in zijn enthousiasme af en toe nog wel eens van de motor tuimelt mag de pret niet drukken. Ook in Nijeveen ging het even mis voor Marcel waardoor hij via de B-finale zich voor de A-finale moest plaatsen. Voor Jordy Vermanen geld hetzelfde, snel maar nog niet altijd even zadelvast, Vermanen won de B-finale maar was in de A-finale niet snel genoeg en eindigde als 6e net achter Gert Poolman. Jaron Gunnik maakte een uitstekend debuut. Gunnik rijd pas enkele maanden maar liet zich niet wegrijden door de concurrentie en sloot de dag af als keurige 10e. Jaron wist de speciale “Mulder” Finale zelfs te winnen, in deze handicaprace kwamen alle neven van de familie Mulder tegen elkaar uit waarbij Jaron een kleine voorsprong kreeg van de neven op hun zware motoren.

Richard IJbema pakte de zege bij de 125cc Jeugd. In een geweldige finale wist hij alle aanvallen van Ruben Guikema af te slaan en pakte hij een keurige overwinning. Toch een prima prestatie want IJbema stapte in een van de series van de ST2 nog even snoeihard van zijn motor. Ruben Guikema deed met zijn 2e plaats wel goede zaken voor het kampioenschap doordat naaste concurrent Stef Hamstra niet verder kwam als een 3e plaats, waardoor Guikema dus weer een puntje uitliep. Anne Bos liet zien zo langzamerhand steeds betere vrienden te worden met de 250cc KTM en pakte een keurige 4e plaats net voor Ynte van Hyum. Bas Homans was in Nijeveen de beste 2takt rijder met een 8e plaats in de finale. Joey van Kammen wist zijn 1e serie te winnen maar door een matige 2e serie moest hij toch in de B-finale starten, waarin hij niet verder kwam als de 3e plaats en daarmee 9 werd in de daguitslag.

De Veteranenklasse leverde andermaal een overwinning op voor Henk Kramer. De snelle man uit Sondel is dit seizoen een maatje te groot voor de anderen en pakte in Nijeveen zijn 5e zege uit 6 wedstrijden. Simon Reitsma weet Kramer echter telkens het vuur na aan de schenen te leggen en wist ook nu weer Kramer een serie af te snoepen. Henk Haantjes reed naar een keurige 3e plaats in alle manches en werd zo ook 3e in de daguitslag voor Berend van der Velde. Harry van Dijk werd uiteindelijk als 5e geklasseerd voor Rudie Agricola.

Rindert Boonstra was de sterktste in de ST2 klasse, in de finale produceerde hij weer een uitstekende start en ondanks dat hij niet als 1e de bocht kon aansnijden kwam hij wel als 1e de bocht uit en reed daarna vlot weg van de achtervolgers. Jan Okke Loonstra was misschien wel de snelste in de finale en wist na een slechte start het hele veld op te rollen maar Boonstra was toen al te ver weg gelopen om nog te achterhalen. Jan Okke reed zodoende naar een 2e plaats en kon daarmee toch wel tevreden zijn. Ruben Guikema en Frank Hamming maakten elkaar het leven flink zuur in het gevecht om de 3e plaats waarbij Guikema aan het langste eind trok.

In de VT klasse was Rene Brandsma de verrassende winnaar. Brandsma had het uitstekend naar zijn zin in Nijeveen en was de hele dag prima op dreef. In de finale was het aanvankelijk Erik Hermsen de leiding maar hij maakte een klein foutje waar Brandsma optimaal van profiteerde en de leiding in handen nam, daarvoor had hij al afgerekend met Hendrik de Boer die niet helemaal zijn draai kon vinden op het kleine baantje in Nijeveen. Kevin de Jong eindigde als 4e nadat hij zich via een overwinning in de B-finale verzekerde van een plek in de A-finale. Rienk Roersma sloot de dag af als 5e.

Ruben de Jong eiste de zege voor zich op in de Shorttrack door alle 3 de manches te winnen. De meeste tegenstand moest deze keer komen van Richard Dol, die zich uitstekend weerde maar telkens net geen antwoord had op het strakke rijden van De Jong. Olav den Engelsman reed ook een prima wedstrijd en sloot de dag af als 3e voor een prima voor de dag komende Sietse Boek. Fokke Jan de Haan liet weer een paar van zijn bekende bliksemstarts zien en wist in de eerste manche zelfs keurig als 3e over de meet te komen. De Haan kon dat goede optreden echter geen vervolg geven en sloot de dag af als 6e. Sjoerd van der Meer kende wederom een baaldag. Van der Meer kwam in de 2e manche onschuldig ten val maar brak voor de 2e maal dit seizoen zijn sleutelbeen. Was het eerst de rechtse nu was het zijn linker en Van der Meer zal het seizoen verder moeten uitzingen langs de kant.

In Nijeveen kwam traditiegetrouw ook weer een regioklasse de start waarin Dennis Mulder de sterkste was voor Julian Dragt en Chris Mulder.

Na afloop van de wedstrijden in Nijeveen waren overal positieve geluiden te horen over het verbeterde circuit en kregen de nieuwe organisatoren onder aanvoering van Peter Huisman en Chris Mulder flink wat complimenten vanuit rijders en het bestuur van de VTBM. Onder het genot van een koud biertje werd de dag nog eens doorgenomen en kon al snel weer worden vast gesteld dat Nijeveen ook voor de toekomst behouden moet blijven voor de VTBM. Daarbij lieten de heren doorschemeren dat er in de toekomst wellicht uitgeweken zal gaan worden naar een ander circuit waarbij ook het rennerskwartier beter bestand zal zijn tegen de regen zodat de vele afgelastingen van de afgelopen jaren niet meer nodig zullen zijn.