GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juni 2024 »
zomadiwodovrza
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Kampioensraces Roden

30 juli 2011

 

 

Op 30 juli werden op het baansportcentrum Roden voor de 2e maal dit jaar de VTBM Kampioensraces verreden. De weersgoden werkten deze keer gelukkig weer prima mee en met een prima raceweertje konden de coureurs nog 1x in het strijdperk treden voor de vakantie

 

Voor de allerkleinsten, de dames en de bromfietsen was de vakantie al begonnen en ondanks de afwezigheid van deze klassen was er toch weer een flinke opkomst van coureurs en publiek.

 

In de 65cc klasse werd spectaculair gestreden om de overwinning. Na de series waren het Oege de Haan, Bonne van der Kooi en Lazar de Vries die de ranglijsten aanvoerden met elk 1 overwinning en een 2e plaats. In de finale was het Lazar de Vries die uitstekend uit de startblokken kwam en als eerste de bocht mocht aansnijden. Aan de binnenzijde zag hij echter al gelijk Oege de Haan passeren en de Haan nam resoluut de leiding om deze niet meer af te staan. Daarachter waren het De Vries en Bonne van der Kooi die met elkaar het gevecht aangingen. Even leek het mis te gaan voor van der Kooi in een poging om de Vries te passeren. Het achterwiel gleed weg en van der Kooi hield nog maar net de machine overeind. Hierbij raakte hij de Vries zelfs maar beide coureurs streden door alsof er niets gebeurde en het de normaalste zaak van de wereld was. Jordy Vermanen kon er wel van profiteren en wist binnendoor te steken. Vermanen had al constant op de loer gelegen en zag nu zijn kans schoon, en reed zo naar de 2e plaats. Van der Kooi zette nog wel weer aan maar wist Vermanen niet meer te passeren en moest tevreden zijn met de 3e plaats terwijl de andere smaakmaker in deze finale nog een foutje maakte in de slotfase en ook nog Jimmy Tuinstra zag passeren waardoor de Vries blij moest zijn met een 5e plaats. Voor Sybe Grouwstra verliep de finale ook zuur, Grouwstra kan normaal gesproken met de besten mee maar kreeg te kampen met motorische problemen met zijn KTM en moest toezien hoe hij de concurrentie niet kon bijbenen. Grouwstra bracht zijn KTM op slechts een 10e plaats over de streep.

 

In de 85cc klasse was te merken dat de vakantie was begonnen want met slechts 11 aanmeldingen was deze klasse dun bezet. Toch waren de wedstrijden er niet minder om en werd er fel gestreden. Marcel Vlig moest de wedstrijd jammer genoeg vanaf de kant bekijken, een vastloper in de trainingen maakte dat zijn wedstrijd er al op zat voor deze goed en wel was begonnen. In de finale trokken Joey van Kammen en Anne Bos er gelijk tussen uit op de voet gevolgd door Jeffrey Oppersma en Jordy Vermanen. Van Kammen en Bos maakten er een geweldige titanenstrijd van en passeerden elkaar telkens weer. Van Kammen beschikt over net wat meer topsnelheid maar Bos maakt dat goed met een hele hoge bochtensnelheid. Meer naast elkaar als achter elkaar werkten de heren de rondjes vlot af en uiteindelijk was het Bos die zich definitief voor van Kammen plaatste en zo de overwinning binnenhengelde. Achter hun rug wat het Jeffrey Oppersma die naar de 3e plaats reed. Oppersma had in de eerste ronden het nodige te stellen met Jordy Vermanen maar Vermanen schakelde zichzelf uit door weer eens te veel te willen en zo van zijn machine te stappen. Vermanen hield gelukkig niets over aan zijn val en kon zijn motor met hulp van een baanofficial op het binnenterrein zetten waar de jonge coureur met stevige termen zijn frustraties nog even uitte. Jelmer de Ree sloot zo de finale af als 4e, een prima resultaat voor de jonge coureur uit Tjerkgaast die steeds beter in zijn vel lijkt te zitten in de 85cc klasse.

 

In de 125cc Jeugd klasse waren alle ogen gericht op Ruben Guikema. Guikema rijgt de overwinningen aaneen dit seizoen en blijkt moeilijk te kloppen. Guikema won eenvoudig zijn eerste serie en niets leek wederom een overwinning in de weg te staan. Echter bij de start van de 2e serie schuift het voorwiel van de KTM weg in de eerste bocht en Guikema kan niet meer corrigeren. Een valpartij is het gevolg waarbij ook Jeffrey Mellens betrokken raakt. De coureur uit Zuidlaren kan deelnemen aan de herstart en weet in de A-finale zelfs naar een zeer verdienstelijke 6e plaats te rijden met, naar later blijkt, een gebroken pols. Mellens hoopt op tijd weer fit te zijn voor zijn thuiswedstrijd op 28 augustus in Zuidlaren. Guikema werd uitgesloten van der herstart en moet via de B-finale zich naar de A-finale rijden. Dat lukt relatief eenvoudig maar Guikema mag hierdoor wel als voorlaatste een startplek kiezen in de A-finale. Na een matige start weet Guikema zich prima door het veld heen te worstelen maar kan niet verder komen als een 2e plaats. Remon Meeters is degene die Guikema zijn eerste nederlaag in lange tijd toebrengt. Meeters voelde zich als een vis in het water op Roden en pakte een dik verdiende zege. Met een 1e en een 2e plaats in de series plaatste hij zich al als 1e voor de finale en na een goede start zag hij de overwinning nooit in gevaar komen. Stef Hamstra was ook prima op dreef in Roden. Degelijk sprokkelde hij de punten bij elkaar en in de A-finale gebruikte Hamstra zijn gebruikelijke tactiek. Eerst even rustig toekijken en dan toeslaan. Guikema wist hem nog even te vlug af te zijn maar de 3e plaats mocht er wezen net voor Richard IJbema Benno Kies sloot een prima wedstrijd af op een meer dan verdienstelijke 5e plaats.

 

De veteranenklasse bleek ook deze keer weer een schot in de roos te zijn. De heren maken er iedere keer weer een leuke wedstrijd van met veel spanning maar ook met het nodige respect voor elkaar. Ondanks dat iedereen elkaar de ruimte geeft om te racen wordt er toch menig robbertje uitgevochten en dat levert ook iedere keer weer andere winnaars op. In Roden was het Jille Pultrum die het hoogste treetje mocht beklimmen, en dat op een baan die Pultrum niet echt ligt. Pultrum laat de baan zelfs regelmatig links liggen en had al zo’n 2 jaar niet meer geracet op het Baansport Centrum. Deze keer echter met de Veteranen zag Pultrum de uitdaging wel zitten en pakte een prima zege. Rudie Agricola werd prima 2e. Agricola wist de 2e manche op zijn naam te schrijven maar kwam in de 3e net een paar metertjes te kort op Pultrum. Roel de Vries pakte zijn podiumplaats ook weer mee en eindigde als 3e. Terug van weggeweest was Roelof Jan Veldhuis. Veldhuis moest door ziekte een tijdje pas op de plaats maken maar was er in Roden weer eens bij in zijn bekende Samba stijl. Veldhuis kampte in de training nog met een onwillige Suzuki en moest voor de 1e manche zelfs de Honda van Ron Zandbergen lenen. Voor de 2e en 3e manche kon Veldhuis gelukkig weer beroep doen op zijn vertrouwde Suzuki.

 

Vuurwerk als altijd in de ST2 klasse. Met veel spektakel in de series en ontelbare inhaalacties kon dit wel eens de mooiste finale van de dag worden. Het publiek ging er nog maar eens goed voor zitten en keek reikhalzend uit naar de start van de finale. Remon Meeters nam de kopstart in de finale maar zag zich in de eerste bocht al fel op de huid gezeten door Jan Okke Loonstra, Richard Dol en Siebe van Dekken. Ook Ruben Guikema leek zich met de strijd te kunnen bemoeien maar een aantal foutjes lieten hem stranden op de 5e plaats. Loonstra en Dol vochten een keiharde strijd uit om de 2e plaats en gaven elkaar geen centimeter toe. Meeters profiteerde en sloop er stilletjes tussenuit. Meeters bouwde een kleine voorsprong op en toen Loonstra eenmaal afgerekend had met Dol kon hij het gaatje niet meer dichten. Loonstra pakte de 2e plaats net voor Richard Dol die niet van opgeven wist en in de slotfase nog dichtbij kwam op Loonstra. Siebe van Dekken eindigde als 4e. Voor Frank Hamming werd het een moeilijke finale. Hamming reed op zijn reservemachine maar kwam vermogen te kort om zich echt met de kopposities te bemoeien. Toen de Honda ook nog kuren begon te vertonen viel Hamming ver terug en werd uiteindelijk 7e net achter Evert van Til. Johan van der Meulen leek voor een verrassing te kunnen zorgen in de ST2 klasse. Van der Meulen was de hele dag prima op weg en reed in de finale zelfs kortstondig op de 2e plaats. In de slotfase moest hij echter toch wat terrein prijs geven en in de haast deze goed te maken schoof de Yamaha coureur onderuit. Van der Meulen kon zijn weg wel vervolgen maar finishte teleurgesteld als 10e.

 

Henk Bos greep de zege bij de VT klasse. Bos deed dat nu eens niet op zijn vertrouwde 2-takt Honda maar leende de 4 takt machine van Dave Bos. Bos kwam in de series nog wel uit op zijn eigen machine maar merkte dat hij vermogen te kort kwam en om het zekere voor het onzekere te nemen werd de stap gemaakt naar de 4 takt machine. Veel gewenning was er niet nodig want Bos leidde van start tot finish. Achter zijn rug was het Rienk Roersma die zich na de nodige schermutselingen in de 1e bocht al snel op de 2e plaats nestelde. Roersma reed alles uit de kast maar mist duidelijk nog een hoop ervaring ten opzichte van oude rot in het vak Bos. Bos maakte de klus met slimme rijlijnen simpel af en Roersma moest zich schikken met de 2e plaats. Rene Brandsma reed een eenzame race op de 3e plaats en bracht deze ook over de meet. Sjoerd van der Meer en Olav den Engelsman maakten er een mooie strijd van op de voet gevolgd door Hendrik de Boer. Sietse Boek had niet zijn beste dag en werd slechts 8e. In de B-finale mocht het publiek zich warmen aan een prachtige strijd tussen Liekele de Bruin en Bertus de Wit. Even ging het mis toen beide coureurs met elkaar in aanraking kwamen en hard van de machines tuimelden. Bij de herstart konden beide coureurs weer aantreden, de referee kon geen schuldige aan de val aanwijzen en bij twijfel hanteert de VTBM de stelregel dat dan beiden weer mogen starten. Na de herstart leek het of beide heren totaal niet onder de indruk waren van hun valpartij enige minuten eerder. Het gevecht werd gewoon voortgezet en de de Bruin en de Wit verzekerden zich van een plek in de A-finale. Hierin liet de Wit echter verstek gaan op aanraden van het aanwezige medical team ivm hoofdpijn en duizeligheid. Ook de Bruin verscheen niet aan de start van de A-finale.

 

De finale van de Shorttrack werd er eentje om in te lijsten. In een zinderend gevecht om de overwinning stoof het veld als aan een touwtje over de snelle piste van Roden. De kopstart werd genomen door Siebe van Dekken die lang het veld mocht aanvoeren. Achter zijn rug waren al vanaf de eerste meters positiewisselingen aan de orde van de dag en werd er geen centimeter cadeau gedaan. Wiebe Valkema en Richard Dol nestelden zich op de 2e en 3e plaats direct gevolgd door Dirk Werkman en debutant op de 450cc machine Ruben Guikema. Dol zette continu druk op de mannen voor hem en wist Valkema te passeren. Vervolgens werd de druk vol op de ketel gezet bij van Dekken die echter van geen wijken wilde weten en verbeten zijn koppositie verdedigde. Met nog 2 ronden te gaan vond Valkema het mooi geweest en zette er een tandje bij. In een fenomenale inhaalactie passeerde hij van Dekken en Dol en nam de leiding over. Valkema bleef daarna zijn snelle lijnen rijden en liet de concurrentie geen kans meer. Dol wist zich in de slotfase ook nog langs van Dekken te worstelen en probeerde nog aan te haken bij Valkema. In een alles of niets poging ondernam Dol nog een laatste jump naar de finishlijn maar kwam een paar meter te kort om Valkema echt ongerust te krijgen. Siebe van Dekken greep een prima 3e plaats net voor Dirk Werkman. Ruben Guikema maakte zijn debuut in de Shorttrack klasse op een geleende Suzuki van Ot Huyting. Guikema presteerde prima en reed naar een mooie 5e plaats. Later liet Guikema wel weten dat het rijden met de 450 hem waarschijnlijk wel de overwinning in de 125cc Jeugd en ST2 had gekost. Volgens eigen zeggen vertrouwde hij op de 250cc te veel op het koppel van de machine wat wel kan met een 450 maar niet met de 250cc. Toch keek Guikema zeer tevreden terug op de wedstrijd in Roden en liet doorschemeren dat het optreden in de Shorttrack klasse naar meer smaakte.

Na de huldigingen bleef het nog lang gezellig op het rennerskwartier waar veel deelnemers nog even genoten van het aangename weertje en druk de vakantieplannen met elkaar door namen.

De volgende ronde van het VTBM kampioenschap is op 28 augustus in Zuidlaren.