GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Kampioensraces Oosterwolde

10 april 2011

 

Op 10 april organiseerde de VTBM in samenwerking met Vakgarage Oosterwolde en Promotietrailer De Lugt voor de 2e maal grasbaanraces in Oosterwolde. Daar waar vorig jaar tijdens de eerste editie nog een dikke winterjas nodig was kon men nu volstaan met een T-shirt en een zomerjas. Perfecte weersomstandigheden dus. Het circuit werd in de dagen voorafgaande aan de races nog even flink nat gemaakt waardoor stof tot een minimum werd beperkt en alle ingrediënten aanwezig waren voor spannende races. Het wederom in groten getale opgekomen publiek kreeg uiteindelijk ook dat waarvoor ze gekomen waren.

 Bij de Toppers in de Dop stond vooraf al vast dat er een andere winnaar ging komen dan tijdens de eerste 2 races van het seizoen. Jarno Terpstra maakte namelijk de overstap naar de 50cc. De winst in Oosterwolde ging uiteindelijk naar Chris Andreas. Andreas kende een moeilijke start van de dag, want hij kwam in botsing met Delina Kruit toen de 1e serie werd afgebroken door een valpartij. De rijdertjes kregen even de tijd om op adem te komen en van de schrik te bekomen. Bij de herstart was Andreas goed bij de pinken en snelde naar de overwinning. Ook in de finale was Andreas goed op pad al moest hij nog wel even de strijd aan met Illian vd Linde. Vd Linde maakte een prima start en mocht even het veld aanvoeren. Uiteindelijk moest hij wel het hoofd buigen voor Andreas maar een verdienstelijke 2e plaats was uiteindelijk zijn deel. De 3e plaats ging naar Simon v Burgel. Van Burgel komt langzamerhand steeds beter in zijn ritme, en begint zijn draai te vinden. Met een mooie 3e plaats kon ook hij tevreden naar huis. Bridget Portijk kende een moeizame dag. Bridget moest het stellen zonder steun en toeverlaat Arjan. Arjan, Bridgets papa, was tijdens een training in Joure aangereden door een coureur terwijl hij bezig was een geblesseerde rijder van de baan te halen samen met Tiny de Haan. Terwijl zij wilden oversteken, en de baan volgens omstanders veilig was, werden zij aangereden. Arjan liep hierbij dusdanige verwondingen op dat hij naar het ziekenhuis moest en daar een paar dagen moest verblijven. Bridget wilde echter graag rijden en dankzij de steun van velen ging het best, maar toch was ze er niet helemaal bij. Na afloop ging het echter snel naar het ziekenhuis om papa het aandenken te laten zien. Bridget liet weten er de volgende keer weer helemaal voor te gaan.

 In de 50cc lijkt er geen kruid gewassen tegen Lukas van Burgel. Van Burgel won ook de 3e wedstrijd van het seizoen, en lijkt de te kloppen man te gaan worden in deze klasse dit jaar. Toch moest van Burgel er flink voor strijden. Duncan Hoevens wist zowaar de 2e manche af te snoepen van van Burgel. Na de start van de 3e manche kwam Hoevens echter zwaar ten val met de zeer sterk rijdende Jarno Terpstra en Jeffrey Siebesma. Hoevens was toch wat aangeslagen door deze val maar vermande zich prima en reed een behoorlijke 3e manche. Van Burgel bedreigen voor de overwinning zat er echter niet meer in. De 3e plaats kwam uiteindelijk terecht bij Maik Stegeman. De jonge coureur uit Rouveen reed een degelijke wedstrijd en greep zijn 1e podium in de 50cc. Jarno Terpstra kende een prima dag. Terpstra maakte zijn debuut in de 50cc maar trok zich weinig aan van de gevestigde orde. Terpstra wist zelfs even aan de leiding te rijden, maar werd wat overmoedig in de 3e manche. Terpstra dook stevig van zijn machine en kreeg een aantal andere coureurs over zich heen. Na de herstart was Terpstra weer prima onderweg maar dook weer van zijn KTM en werd uitgesloten voor de 2e herstart. Toch mag de jonge coureur bijzonder trots op zijn debuut zijn en mag de concurrentie zeker rekening met hem gaan houden.

 Oege de Haan greep zijn eerste zege in de 65cc. De kleine man uit Ureterp was ijzersterk onderweg en na een zinderend gevecht in de finale met Bonne vd Kooi en Jordi Vermanen trok hij de wedstrijd pas in de slotfase naar zich toen. Vd Kooi deed wat hij kon maar wist de Haan niet meer te passeren. Achter hun rug was het Jordy Vermanen die de 3e plaats voor zich opeiste. Jimmy Tuinstra startte prima in de finale en kon even mee met het trio voor hem. Uiteindelijk moest hij zich toch gewonnen geven en moest hij tevreden zijn met een 4e plaats net voor Lazar de Vries.

 Ook bij de bromfietsen werd hartstochtelijk gestreden om de overwinning. Lambert Veltman was uiteindelijk de sterkste voor Roelof Postma. Postma zat er telkens wel dichtbij en bracht zelfs de 1e manche op zijn naam. In de 3e manche maakte Postma echter nog een paar kleine foutjes en moest hij zich telkens naar het achterwiel rijden van Veltman. In de laatste bocht kon hij toch nog een ultieme poging wagen maar dreef te ver naar buiten en kwam in het mulle zand terecht, daardoor verloor hij teveel snelheid en wist Veltman de zege veilig te stellen. Een goede 3e plaats was er voor Egbert Schaap. Schaap maakte zijn debuut in de klasse en kon gelijk met de snelsten mee. Met goede starts wist hij zich direct bij de kopmannen te voegen. Het bleef echter nog bij volgen, maar dat zou zo maar eens kunnen veranderen de komende tijd.

 Jessica Elsinga toonde zich wederom de sterkste dame. Jessica reed een ijzersterke wedstrijd en rekende telkens koel af met haar achtervolgsters. Sylvana Postma eindigde op een 2e plaats. Postma wist het Elsinga telkens wel erg lastig te maken, maar de ervaring van de amazone uit Wolvega maakte het verschil. Een 3e plaats was er voor Priscilla Wolgen. Wolgen kon in de eerste serie het tempo van de dames voor haar uitstekend volgen, en kon zich ook met het gevecht bemoeien om de koppositie, wat kleine foutjes wierpen haar echter terug naar de 3e plaats. In de andere series moest Priscilla telkens na mindere starts zich zelf naar voren werken en dus zat er niet meer in als een 3e stek. Opvallend was de 4e plaats voor Siske Benedictus. Benedictus reed een keurige wedstrijd en vocht zich met veel lef en slim rijden naar voren.

 De finale van de 85cc werd weer eens een ware thriller. Uiteindelijk was het Romano Hummel die aan het langste eind trok, Hummel maakte een goede start in de finale en wist direct een klein gaatje te slaan naar de achtervolgers. De achtervolgers maakten het elkaar zo lastig dat Hummel telkens net uit de greep wist te blijven al kwam men af en toe wel angstig dichtbij. Jeffrey Oppersma reed uiteindelijke naar de 2e plaats net voor Anne Bos en Joey van Kammen.

 Ook in de 125cc Jeugd werd er gestreden voor iedere centimeter. In deze zeer aan elkaar gewaagde klasse zijn er flink wat kandidaten voor een overwinning en is er vooraf nauwelijks een voorspelling te doen voor de zege. Een van deze kandidaten moest jammer genoeg afhaken in de finale. Rick Douma kwam in de openingsfase van de wedstrijd verstrikt met zijn voet in het achterwiel van 1 van de andere deelnemers. Douma werd daardoor van zijn machine getrokken en beide rijders kwamen stevig ten val. Douma moest voor controle naar het ziekenhuis waar later gelukkig positieve berichten vandaan kwamen dat Douma “slechts” wat kneuzingen en opgerekte enkelbanden had opgelopen. Met 1 kanshebber minder kwam de rest voor de herstart. Remon Meeters was hierin de slimste en met een prima start pakte hij de leiding. Daarna werd het zaak alle aanvallen van de overige coureurs af te slaan,  iets waarin Meeters goed in slaagde. Ruben Guikema en Auke de Graaf deden er alles aan om het Meeters en elkaar flink moeilijk te maken. Uiteindelijk was het Guikema die kon tekenen voor de 2e plaats terwijl De Graaf na wat fouten genoegen moest nemen met de 3e stek. Richard Ijbema zag een goed optreden bekroont met een 4e plaats.

 De hele dag waren er al zinderende gevechten te zien in de ST2 klasse. Het publiek keek dan ook reikhalzend uit naar de finale van deze klasbakken en zij werden niet teleurgesteld. Toen het startlint omhoogschoot was het Frank Hamming die de kopstart pakte op de voet gevolgd door Berry de Vos. De Vos wenste zich echter niet bij een overwinning van Hamming neer te leggen en toen Hamming een klein gaatje liet schoot de Vos naar voren. Met een gewaagde inhaalmanoeuvre kwam de Vos naar de leiding en leek even een klein gaatje te slaan naar Hamming. Hamming was echter goed aan het bekijken waar hij een aanval kon wagen op de leidende positie van de Vos, tot in de laatste meters bleven de beide coureurs wiel aan wiel, maar was het uiteindelijk de Vos die de volle winst pakte net voor Hamming. Achter de rug van de beide kemphanen waren het Evert van Til en Rindert Boonstra die hun eigen gevecht uitvochten, met direct in het kielzog Ruben Guikema en Siebe van Dekken. Diverse malen kwamen de mannen naast elkaar en werd er van positie gewisseld. Uiteindelijk was Evert van Til de slimste en greep zo de 3e plaats net voor Boonstra en Guikema.

 Roel de Vries pakte zijn 2e zege van het seizoen bij de Veteranen. Roel kreeg de zege echter niet op een presenteerblaadje aangeboden en moest er nog flink voor rijden. Opvallend om te zien was hoe het achter zijn rug iedere serie andere rijders waren die het hem lastig maakten. Ruurd de Vries toonde zich uiteindelijk de meest constante van de achtervolgers een mocht als 2e naar het podium terwijl Bonne vd Kooi dankzij een zwaar bevochten 2e plaats in de laatste serie een 3e plaats in de daguitslag pakte. Henk Haantjes miste op een haar na het podium. Henk heeft een patent op goede starts maar moet uiteindelijk net iets teveel toegeven in de laatste meters.

 De VT maakte zoals altijd weer flink te tongen los onder het aanwezige publiek. Veel spektakel, een gezonde dosis vechtlust en zo nu en dan het verstand op nul maakt dat er altijd veel te bekijken is voor de toeschouwers. Sietse Boek greep de macht in bij de VT rijders. Boek zette daarmee de goede lijn van de eerste paar wedstrijden door en kon zo de 1e  VTBM zege van het seizoen, en zelfs zijn carrière boeken. Ook nu werd er echter flink geknokt en niets ontziend gereden door de achtervolgers. Rienk Roersma eiste de 2e plaats voor zich op na een flink gevecht met Hendrik de Boer. De Boer kwam redelijk uit de startblokken maar moest een stevige inhaalrace rijden wat wonderwel goed lukte. Carlo Sanders leek aanvankelijk ook mee te kunnen doen voor een plekje op het podium maar smakte in de finale nog even flink tegen de grond. Gelukkig zonder gevolgen.

 De Shorttrack klasse werd helaas al vroeg ontdaan van 1 van de smaakmakers. In zijn eerste serie was het Reinse de Jong die de leiding al vroeg in handen nam maar plotseling ter hoogte van start-finish de controle over zijn Suzuki verloor. Reinse stapte spectaculair van zijn machine en maakte een flinke klap. De coureur bleef even versuft buiten de baan liggen en werd door het medische team meegenomen naar de opvangruimte voor controle. Reinse werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar men gelukkig slechts een enkelblessure constateerde. Zonder Reinse ging het gebeuren verder en was het Berry de Vos die de zege greep. In de finale had de Vos echter flink wat te stellen met de spectaculair rijdende Leroy vd Weerd. Van de Weerd wilde echter te veel en maakte kennis met de ondergrond van Oosterwolde. Dave Bos pakte een uitstekende 2e plaats. Een prachtige prestatie voor de coureur uit Oudehorne die afgelopen winter overkwam uit de VT klasse. Dave lijkt zijn draai tussen de kanonnen goed gevonden te hebben en kan zeer tevreden terugkijken op deze wedstrijd. De 3e plaats leek een prooi voor Hans Veenstra. Veenstra, spektakelman pur sang kwam echter in zijn haast naar voren te stormen even buiten de baan wat door de referee werd bestraft met een uitsluiting in de finale. Nu was de 3e plaats voor Dirk Werkman. Werkman lijkt nog wat zoekende naar zijn vorm van vorig jaar toen hij het De Vos meer dan eens lastig kon maken. Voor Richard Dol was uiteindelijk de 4e plaats weggelegd.

 Uiteindelijk konden na een lange dag de rijders gehuldigd worden en was er voor de kleinste deelnemers nog een leuke aanmoedigingsprijs die werd aangeboden door Vakgarage Oosterwolde,  C1000 van Santen en Allan Accountants.