GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Kampioensraces Oosterwolde

15 april 2012

 

 

Op 15 april werden aan de Weperpolder in Oosterwolde voor de 3e maal de VTBM Grasbaanraces georganiseerd. Ondanks een venijnige koude wind wisten toch weer flink wat bezoekers de weg naar het circuit te vinden en zij kregen prachtige en spectaculaire races voorgeschoteld door de coureurs. Een aantal rijders uit de regio hadden zich ook ingeschreven voor deze races en zetten het beste beentje voor.

 Justine Wagemans was gebrand op een goed resultaat bij de Toppers in de Dopklasse in Oosterwolde. Haar ouders helpen bij de organisatie van de races en de wedstrijd werd ook nog eens verreden op het terrein van 1 van haar sponsoren. In de series verliep het echter niet naar wens voor de kleine blondine, problemen met de koppeling van haar motor zorgden ervoor dat zij zich niet rechtstreeks wist te plaatsen voor de A-finale en dus kon Wagemans nog even aan de bak in de B-finale om zich alsnog te plaatsen. Voor vader Richard werd het nog even flink sleutelen om de koppelingsproblemen op te lossen maar dat lukte uitstekend en Justine wist de B-finale keurig op haar naam te brengen. Hiermee dwong zij alsnog een plaatsje in de A-finale af. Aangemoedigd door een flinke fanclub wist Justine ook deze te winnen waardoor ze na een moeilijk begin flink karakter toonde en aan het eind van de dag als winnares op het podium stond. Als 2e eindigde Sem Ensing. Ensing reed een sterke wedstrijd en scoorde in de series keurig een 1e en een 2e plaats. In de finale kwam hij goed uit de startblokken maar zag toch al snel Justine binnendoor komen. Sem zette de achtervolging nog wel in maar wist niet meer langszij te komen. De 3e plaats was er voor Loris Drijfhout die broer Randy net te snel af was. Als 5e eindigde Remco Koopman die een boeiend gevecht met Bridget Portijk in zijn voordeel besliste.

 In de 50cc klasse was het  Jurgen Kramer die aan het eind van de dag met een grote grijns naar het podium mocht komen. Jurgen pakte zijn eerste overwinning en was hiermee uiteraard zeer tevreden. Al in de series maakte Jurgen al direct zijn plannen duidelijk en beide series werden keurig gewonnen. In de finale moest Kramer nog wel even afrekenen met de sterk rijdende Jarno Terpstra en de beiden gingen als aan een touwtje over de goed geprepareerde piste. Uiteindelijk wist Kramer de koppositie in handen te nemen om deze niet meer af te staan en pakte met een kleine voorsprong de overwinning. Jarno Terpstra moest tevreden zijn met een 2e plaats. De 3e plaats ging naar Simon van Burgel, die in de finale een prima inhaalrace reed na een moeilijke start. Als Simon de starts nog wat beter onder de knie krijgt dan zal iedereen nog flink rekening met hem moeten gaan houden. Duncan Hoevens kon in de finale geen echte vuist maken en moest mokkend tevreden zijn met een 4e plaats.

 In de 65cc klasse was Oege de Haan heer en meester, al moest hij er in de finale nog wel flink voor strijden. Jelke Baarda nam een uitstekende start en mocht het veld even aanvoeren. De Haan kwam minder goed uit de start maar nam al snel de 2e plaats in handen en wist na een leuke en boeiende strijd Baarda de loef af te steken en reed zo naar de zege. Baarda bleef uitstekend volgen en sloot een prima race af als 2e. Op een kleine achterstand rekende Sybe Grouwstra af met de overige concurrentie en eindigde als 3e voor Jimmy Tuinstra. Rick Grasdijk kwam wat moeilijk op gang en moest zich via de B-finale plaatsen voor de A-finale. De B-finale eindigde hij op een 2e plaats en in de A-finale reed Grasdijk zijn beste heat van de dag en finishte keurig als 5e.

 In de bromfietsklasse ging de zege naar Jan de Vries. De Vries duldde geen enkele tegenstand en bracht alle manches op zijn naam. Egbert Schaap eindigde als 2e. Schaap had telkens wel kopstart maar moest zich toch al snel gewonnen geven aan de Vries. De 3e plaats in de daguitslag ging naar Jelmer de Boer. De Boer had naar eigen zeggen een vreemde dag, en gezien zijn scores had hij daar groot gelijk in. Na een matig begin revancheerde hij zich uitstekend door in de 2 laatste manches als 3e te eindigen en daarmee net voldoende te hebben voor een podiumplaats. De smaakmakers in de bromfietsklasse van de afgelopen jaren, Lambert Veltman en Roelof Postma kenden andermaal de nodige problemen en kwamen niet verder als een 7e en 6e plaats.

 De Damesklasse werd een prooi voor regerend Nederlands kampioene Harriet Zwiers. Zwiers meldde zich s morgens spontaan aan als lid en toonde haar klasse door alle manches op haar naam te brengen. Jessica Elsinga bood de dame uit Koekange echter flink wat tegenstand ondanks dat ze niet geheel fit was. Elsinga was s morgens in de training even flink afgestapt en had daarbij haar rug behoorlijk bezeerd. Jessica zette de tanden echter op elkaar en verbeet de pijn. Later zou blijken dat Elsinga bij deze val ook nog een hersenschudding had opgelopen. Als 3e eindigde Anderea de Vries. De jongste van het stel reed een prima wedstrijd en wist in de 1e manche lang op de 2e plaats te blijven ondanks een fel aandringende Elsinga. Elsinga wist de Vries even te passeren maar in de laatste bocht vocht Anderea zich uitstekend terug en pakte met een banddikte voorsprong de 2e plaats. De 2e manche verliep echter niet naar wens voor de Vries me een matige score tot gevolg. Na een peptalk van vader Jappie liet de jonge dame in de laatste manche weer zien waartoe zij in staat is en eindigde keurig als 3e. Ineke Renkema reed een gedegen wedstrijd maar kon haar goede openingsheats geen gevolg geven in de 3e manche en kwam zo net een paar puntjes te kort voor het podium.

 Bonne van de Kooi maakte zijn comeback bij de 85cc. Bonne zou in eerste instantie dit jaar geen VTBM rijden maar kwam toch terug op dat besluit. In Oosterwolde sloot weer aan in de 85cc klasse en liet zich weer van zijn beste kant zien. Fanatiek als altijd begon “Calimero” aan de wedstrijd maar was in de eerste serie net even te gretig. In een poging de start goed te maken tikte hij in de 1e bocht Jelmer de Ree van de machine en werd door de referee uitgesloten van de herstart. Ook de Ree liet deze aan zich voorbij gaan. Via de B-finale moest Bonne zich uiteindelijk plaatsen voor de B-finale wat hem uitstekend lukte. In de A-finale greep hij al snel de macht en pakte een uitstekende overwinning. Lazar de Vries maakte deze winter de overstap van de 65cc machine maar gaat inmiddels al als een echte routinier in de rondte. De Vries is ijzersterk uit de winter gekomen en laat dat ook door prestaties blijken. Na een prima start kon de Vries even het veld aanvoeren maar zag toch vd Kooi nog even langszij komen. Lazar drong nog wel flink aan maar kon vd Kooi niet meer passeren. Jeffrey Oppersma scoorde een 3e plaats, een plek waar hij vorig jaar zeer tevreden mee was, maar die hem nu toch minder past. Oppersma werd door velen gezien als de favoriet voor de titel maar moet voorlopig toch telkens het hoofd buigen. Echter het seizoen is nog lang en er kan nog van alles gebeuren. Jeffrey rekende in elk geval resoluut af met de altijd spectaculair rijdende Jordy Vermanen die als 4e eindigde. Jasper van Strik maakte de top 5 vol. De coureur uit Rouveen maakt dit jaar uitstekende starts en kon ook nu weer lang meekomen. Een paar kleine foutjes werden echter genadeloos afgestraft waardoor van Strik slechts als 5e eindigde waar zeker meer mogelijk was geweest.

 De Veteranenklasse begon in Oosterwolde aan haar 2e seizoen. Afgelopen winter ontving het bestuur van de VTBM flink wat aanvragen die echter niet allemaal geaccepteerd werden. De Veteranengroep wordt geselecteerd op een aantal punten waar niet iedere aanvrager aan voldeed. Wel werd duidelijk dat er een flinke vraag bestaat naar een dergelijke klasse en is dus duidelijk geworden dat het bestuur van de VTBM de juiste keuze maakte door het invoeren van deze klasse. Een van de nieuwkomers in de Veteranenklasse is Henk Kramer. Kramer is al vele jaren actief bij de VTBM en reed de laatste jaren in de Shorttrack mee. Kramer werd de afgelopen 2 jaar echter ook flink gehinderd door een rugblessure en wil in de Veteranenklasse nog een paar jaar afkicken. Kramer slaagde daar uitstekend in want in Oosterwolde pakte hij overtuigend de overwinning. Na zijn series al gewonnen te hebben toonde hij zich in de finale ook de beste. Simon Reitsma vocht zich naar de 2e plaats. Reitsma moest in de series toch duidelijk weer even wennen aan de overstap van het ijs naar het zand en moest via de B-finale een plaatsje in de A-finale afdwingen. Met de overwinning in de B-finale werd duidelijk dat het juiste gevoel er weer aan zat te komen en in de A-finale wist Reitsma zich uitstekend van achter naar voren te rijden om als 2e te finishen. Roel de Vries kende ook een moeilijke start in de finale en vocht zich in het spoor van Reitsma naar voren. Een schitterende strijd met Rudi Agricola werd in de laatste ronde beslist en de Vries eindigde als 3e net voor Agricola. De 5e plaats ging naar Henk Haantjes die na een uitstekende start langzaam terugviel.

 Hendrik de Boer greep ook in Oosterwolde de zege in de VT klasse. De Boer was ongenaakbaar en wist al zijn heats met overmacht te winnen. Bertus de Wit eindigde als keurige 2e net voor Rene Brandsma. Brandsma kon weer aantreden op zijn eigen machine en dat voelde toch weer als vanouds. Brandsma won zijn 1e serie en werd in de 2e serie 2e achter de Boer. In de A-finale kon Brandsma na een prima start de deur net niet gesloten houden voor de Boer en zag in zijn haast de Boer te achterhalen ook nog eens Bertus de Wit langszij komen. Hendrik de Vries reed naar een keurige 4e plaats net voor Erik Hermsen.

 Het meeste spektakel was te zien in de ST2 klasse, waar een uitzonderlijk sterk veld zich inschreef. Al in de series kon het publiek met regelmaat op de banken dankzij spectaculaire heats. De finale werd een absoluut klapstuk van de dag waarin op het scherpst van de snede werd gesneden. Gek genoeg was de strijd om de 1e plaats niet zo boeiend. Rindert Boonstra heeft een uitstekende vorm te pakken en liet dat ook nu weer zien. Dankzij zijn specialiteit, een raketstart, nam Boonstra direct de leiding in handen en gaf deze niet meer af. Achter zijn rug ontspon zich een titanenstrijd tussen Mark Helmhout, Andries Fabriek, Johan vd Meij en Frank Hamming. Evert van Til kon zich ook even mengen in deze strijd maar moest toch passen en zat daarna 1e rang bij dit spektakel. Schouder aan schouder werden de bochten ingestuurd en er werd meer naast elkaar gereden als achter elkaar. Uiteindelijk was Frank Hamming de slimste en stuurde sluw binnendoor toen Mark Helmhout de rest naar buiten dreef. Helmhout probeerde van een 5e plaats in 1x door te stoten naar de 2e en kwam op zijn ongenaakbare manier snoeihard de bocht in sturen. Helmhout dwong de rest mee naar buiten en dacht de 2e plaats over te nemen toen Hamming binnen door kwam. Helmhout eindigde zo als 3e net voor Andries Fabriek die zich in de laatste bocht ontdeed van Johan vd Meij. Ruben Guikema wist de B-finale nog te winnen maar kwam in de A-finale niet verder dan de 8e plaats. Guikema liep in de 1e bocht tegen problemen aan en kon zich niet meer herstellen.