GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM Kampioensraces Vledderveen

3 april 2011

 

 

Op 3 april werd de 2e ronde van het VTBM kampioenschap verreden op het Regionaal Motorsport Centrum Vledderveen. De MRTO had weer voor een prima geprepareerd circuit gezorgd en de verwachte regen liet zich niet zien, dus alle ingrediënten voor een mooie racedag waren aanwezig. Een flink aantal coureurs had de weg naar Vledderveen weer weten te vinden en dat zorgde ervoor dat alle klasses goed gevuld waren en er weer flink wat heats moesten worden verreden.

 Jarno Terpstra liet zien dat hij inmiddels het niveau van de Toppers in de Dop aan het ontstijgen is. Terpstra boenderde flink in de rondte op de zandbaan van Vledderveen en reed de concurrentie op flinke achterstand. In de finale kreeg hij nog de meeste tegenstand van Joyce Elsinga. Elsinga kwam de dag wat moeilijk op gang maar in de B-finale stond de jonge dame in eens op en wist deze overtuigend te winnen. In de A-finale nam ze zelf brutaal de kopstart en voerde het veld enige tijd aan. Uiteindelijk bleek Terpstra te sterk, maar met een mooie 2e plaats kon Joyce bijzonder tevreden naar huis. Illian van de Linde was ook prima op dreef. Illian reed een keurige wedstrijd maar kwam in de finale maar net te kort op Elsinga.

 In de 50cc werden de lakens uitgedeeld door Lucas van Burgel. Van Burgel duldde geen enkele tegenstand en wist alle 3 de manches overtuigend te winnen. Duncan Hoevens maakte uitstekende starts en wist van Burgel telkens toch nog lang voor te blijven. Telkens maakte Hoevens een klein foutje waar van Burgel dan van profiteerde. Een hele mooie 3e plaats was er voor Jurgen Kramer. Kramer werd tijdens de 1e wedstrijd in Jubbega achtervolgd door pech maar liet in Vledderveen zien langzaam aan het vertrouwen te krijgen en beloonde een prima dag met de 3e plaats. Elroy Vlietstra begon de dag uitstekend maar liet gaande weg wat steekjes vallen. Uiteindelijk kwam hij 1 puntje te kort voor het podium

 Ook nu stond de 65cc B groep op het programma. De jonge helden lieten zien al weer flink gegroeid te zijn in de afgelopen week, en de beheersing van de koppeling en versnellingen is al weer flink verbeterd. Dylan Arends was de sterkste rijder in de B groep. Arends won alle 3 manches met voorsprong en lijkt klaar voor het echte werk in de A groep. Meghan Bijl sloot de dag af op de 2e plaats. In de 1e serie liet ze nog flink wat punten liggen maar de beide andere series werden keurig als 2e afgesloten. Ook Devin Althof reed een prima wedstrijd en vocht menig robbertje uit met Meghan, Meghan wist echter telkens het duel in haar voordeel te beslechten waardoor Devin genoegen moest nemen met een 3e plaats. Voor Christian Wagemans is er nog wat werk aan de winkel. Met zijn thuisrace in Oosterwolde voor de boeg liet hij echter al wel zien over een goede mentaliteit te beschikken. In de training en 1e serie ging het nog even mis maar de dag werd prima afgesloten met goede starts, een paar kleine schakelfoutjes kostten nog wat tijd maar de snelheid komt er al steeds beter in.

 De A groep van de 65 stond bol van de actie. Jelke Baarda was bezig aan een prima wedstrijd maar stapte in de zijn 2e serie hard van zijn machine na even in aanraking te zijn gekomen met een andere deelnemer. Baarda verbeet echter zijn tranen en op de vraag of hij weer wilde rijden klonk heel beslist: “Ja” Toch was Baarda nog onder de indruk van zijn val, want het rijden ging wat minder waardoor Baarda de dag afsloot als 10e, waar er zeker meer inzat zonder zijn val. De grote winnaar in Vledderveen was Jordy Vermanen. Vermanen stapte ook een keer onvrijwillig van zijn machine maar zette dapper door en greep uiteindelijk een keurige zege. Bonne van der Kooi kwam als beste uit de series met 2 overwinningen. In de finale had hij echter een slechte start en moest hij een inhaalrace rijden. Uiteindelijk kwam hij maar iets te kort op Vermanen. Ook Oege de Haan kende een prima dag, en leek zelfs even het initiatief te nemen in de finale. Een paar kleine foutjes lieten hem echter als 3e eindigen. Ook Robin de Haan ging uitstekend in de rondte en lijkt de 65cc onder de knie te hebben. Met hele goede starts nestelde hij zich telkens in de kopgroep en het lijkt een kwestie van tijd voor hij echt voor de overwinning gaat strijden.

 

Lambert Veltman stelde orde op zaken bij de Bromfietsen. Veltman reed een prima wedstrijd en wist 2 manches te winnen. Toch ging het niet zonder slag of stoot. Roelof Postma liet vorig jaar al zien over een snelle machine te beschikken, maar had nog wel eens problemen met de betrouwbaarheid. Dit jaar heeft Postma ook de betrouwbaarheid en kan hij het gevecht aan met Veltman. Prachtige duels werden er uitgevochten maar Veltman was telkens net iets slimmer dan Postma. De 3e manche werd wel een prooi voor de coureur uit Kollumerzwaag maar het was niet voldoende voor de zege. Feike van der Vaart werd 3e. Van der Vaart kon beschikken over de oude machine van Auke de Graaf en worstelde soms nog wat met de versnellingen waardoor er een hoop tijd verloren ging. Zonder deze problemen had van der Vaart zich kunnen bemoeien met de strijd om de kopposities, dus kunnen we stellen dat het nog bijzonder interessant kan worden bij de bromfietsen.

 De Damesklasse wordt steeds spectaculairder. Prachtige gevechten waren aan de orde van de dag en de Dames geven absoluut niets weg aan elkaar. In de eerste serie was het Priscilla Wolgen die brutaal de leiding nam. Strak sturend reed de jonge dame uit Ter Apel voor de concurrentie uit en pas bij het ingaan van de laatste ronde kon Sylvana Postma een klein gaatje vinden om Wolgen te passeren. Jessica Elsinga werd hierdoor naar de 3e plaats verwezen. In de 2 andere manches stelde Elsinga echter orde op zaken en pakte de zege. In punten eindigde zij gelijk met Postma, maar de overwinning in de 3e manche zorgden ervoor dat de grootste beker mee ging naar Wolvega. Priscilla Wolgen kon het uitstekende begin van de dag geen vervolg geven. In elke serie ging er wel iets mis, waardoor zij genoegen moest nemen met de 3e plaats. Wolgen zag het echter positief in en liet al weten voor de komende wedstrijden nog stoute plannen te hebben en het de Dames voor haar nog flink lastig te willen maken. Ook Anderea de Vries reed een keurige wedstrijd. Anderea heeft haar KTM inmiddels steeds beter onder controle en is bezig het gaatje naar de 3 snelste meiden te dichten.

 Joey van Kammen is het seizoen zeer sterk begonnen. De coureur uit Opende was ook in Vledderveen bijzonder snel onderweg. Alleen in zijn 2e serie moest hij een ander voorlaten. Romano Hummel was van Kammen even te snel af, zij het met een mimimaal verschil. In de finale zette van Kammen echter orde op zaken en reed naar alweer zijn 2e zege. Anne Bos liet zien de goede vorm te pakken te hebben en pakte een prima 2e plaats. Bos kwam in de finale goed uit de start weg en wist zelfs even de leiding te nemen. Jeffrey Oppersma liet zien zijn draai op de 85cc KTM aardig te vinden. Oppersma kon zich in de openingsfase van de finale zelfs bemoeien met de strijd om de koppositie maar moest naar mate de wedstrijd vorderde toch wat terrein prijs geven. De 4e plaats ging naar Sjon Ellens. Ellens maakte voor het eerst dit seizoen zijn opwachting en miste nog wat scherpte. Ellens zal echter zeker een man zijn om rekening mee te houden dit seizoen.

 Bij de 125cc Jeugd stond de dag in het teken van het gevecht tussen Auke de Graaf en Ruben Guikema. Beide mannen kwamen ongeschonden door de series heen, en ontmoetten elkaar in de finale voor het eerst. Guikema maakte een mindere start en was dus direct op achtervolgen aangewezen. Auke de Graaf maakte het koel af en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen. Rick Douma reed naar een keurige 3e plaats net voor Stef Hamstra. Mark Beishuizen maakte een prima debuut met een 4e plaats. De jonge Special coureur wil graag wat meer wedstrijdritme opdoen en liet zien over een flinke dosis talent te beschikken door direct goed mee te komen in deze competitieve klasse.

 Een zinderende finale zagen de toeschouwers ook bij de ST2. Het waren de beide zwagers Berry de Vos en Siebe van Dekken die een prachtige strijd uitvochten. Aanvankelijk was het van Dekken die het veld aanvoerde. Van Dekken pakte een prima kopstart en wist zich iets los te rijden van de achtervolgers. 4 ronden lang reed van Dekken alles uit de kast en hield hij ieder gaatje keurig gesloten. De Vos miste de start en maar vocht zich al in de 1e ronde naar de 2e plaats en dichtte al snel het gaatje naar van Dekken. Sluw wachtte hij op zijn kans en toen van Dekken de deur op een klein kiertje zette was De Vos direct klaar om toe te slaan. Vervolgens reed De Vos eenvoudig naar de zege terwijl van Dekken alles op alles moest zetten om Frank Hamming achter zich te laten. Uiteindelijk finishte van Dekken op een uitstekende 2e plaats net voor Hamming. Ruben Guikema finishte keurig als 4e net voor Rindert Boonstra.

 Roel de Vries pakte de zege bij de Veteranen. De Vries vocht mooie duels uit met Jille Pultrum waarbij beiden 1 serie wisten te winnen en 1x als 2e eindigde. De 3e manche moest de beslissing gaan brengen. Pultrum maakte de hele dag al prima starts en als de autohandelaar uit Harkema eenmaal voorop ligt is hij moeilijk voorbij te streven. Maar juist bij de zeer belangrijke 3e manche maakte Pultrum een mindere start en moest hij achtervolgen. De 3e manche finishte hij als 3e terwijl De Vries de manche op zijn naam bracht en daarmee ook de dagzege pakte. Rudie Agricola reed een prima constante wedstrijd en vocht zich in de laatste manche naar een keurige 2e plaats net achter De Vries. Hiermee verzamelde Agricola genoeg punten voor de 3e plaats in de rangschikking. Henk Haantjes verzamelde evenveel punten als Agricola maar werd in de 3e manche slechts 4e waardoor de 3e plaats bij Agricola terecht kwam.

Veel spektakel was er te zien bij de VT klasse. Diverse glijpartijen en valpartijen zorgden ervoor dat het publiek er telkens eens goed voor ging zitten als de VT in de baan kwam. Maar niet alleen door de uitglijders viel de VT klasse op. In iedere serie werd er hartstochtelijk gevochten voor iedere centimeter waarbij de hele baan werd gebruikt. Een enkeling probeerde ook de stevigheid van de schutting uit waar na afloop flink wat sporen op zichtbaar waren en de MRTO nog weer eens met de witkwast aan het werk moest. Met de stevigheid van de schutting zat het in elk geval goed want de schutting bleef goed heel, wat echter niet van de nodige lichaamsdelen van de coureurs gezegd worden. Menig rijder zal de gevolgen van een aanvaring met de schutting nog wel even voelen dankzij de nodige blauwe plekken en schaafplekken. Henk Bos was uiteindelijk de sterkste rijder bij de VT. In de finale was het even Sietse Boek die de leiding mocht nemen maar hij zag uiteindelijk Bos profiteren van een foutje. In de slotfase zag Boek ook nog “steile wand” rijder Rienk Roersma voorbij komen. Roersma reed op van Mark Dijkstra geleende KTM in de rondte en gaf glunderend toe dat het beestje flink wat harder trok als zijn eigen machine, dat hij af en toe meer ruimte nodig had als de baan toestond deerde hem niet. Lachend meldde hij dat dat erbij hoort en dat het machtig mooi was om de schutting als wal te gebruiken. Rene Brandsma werd uiteindelijk als 4e afgevlagd.

 In de Shorttrack stond er andermaal geen maat op Berry de Vos. De Vos stuurde naar een ongeslagen overwinning en liet de concurrentie totaal kansloos. Ruurd van Roozendaal liet zien klaar te zijn voor het komende Supermoto seizoen door een prima 2e plaats te pakken. Van Roozendaal had het echter flink aan de stok met Leroy vd Weerd en Enne Sjoerd Alta die respectievelijk 3e en 4e werden. Dirk Werkman kan zijn draai nog niet helemaal vinden en eindigde als 5e.

 

Op 10 april staat de volgende ronde van het VTBM kampioenschap weer op het programma, dan wordt er gereden in Oosterwolde.