GRASBAANRACES

Aankomende evenementen

  • Geen aankomende evenementen beschikbaar

Evenementen

« juli 2024 »
zomadiwodovrza
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Volg ons op

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

VTBM FINALERACES OPENDE
11-09-2011


Op 11 september werden in Opende de Finaleraces gereden van het VTBM kampioenschap. Op het Strandheem circuit organiseert de VTBM in samenwerking met de MC Opende en omstreken inmiddels al weer een flink aantal jaren daar haar finale.

Slechte weersomstandigheden en zompige, drassige graslanden gooiden in de slotfase van het seizoen al menigmaal flink roet in het eten en diverse wedstrijden moesten worden afgelast. De VTBM wist zich gelukkig hier aardig tussendoor te manoeuvreren en mocht ook niet klagen over het nodige geluk bij het doorgaan van de wedstrijden. Een week voor de finaleraces echter moesten de races in Nijeveen worden afgelast omdat een flinke hoosbui in de nacht voorafgaand aan de wedstrijden het rennerskwartier omtoverde in een moeras en het rennerskwartier onbegaanbaar werd. Alle moeite van de vele vrijwilligers in Nijeveen ten spijt moesten de races hier helaas afgezegd worden.

Een zelfde scenario dreigde zich ook af te spelen in Opende. Hier was het rennerskwartier echter prima begaanbaar maar had het circuit toch veel moeite het regenwater af te voeren, maar dankzij de geweldige inzet van de MC Opende werd het circuit er weer prima bijgelegd. Op zondag morgen werd nog flink wat water van het circuit gepompt maar de trainingen konden zonder vertraging beginnen. Door de lastige omstandigheden, de baan was hier en daar drassig, werd besloten eerst de ervaren mannen op pad te sturen en pas later de jonge onervaren rijdertjes. Na een baandienst werden de kleintjes voor de eerste maal losgelaten en bleek het circuit steeds mooier te worden en dankzij het aanwezige zonnetje en de wind ook prima te drogen.

De finale van de Toppers in de Dop werd ontsierd door een flinke valpartij na de start waar Angela Lageman het voornaamste slachtoffer van werd. Lageman werd aangetikt door een van de andere deelnemertjes en viel samen met 2 medestrijders. Lageman deed zich flink pijn en was flink geschrokken en nam niet meer deel aan de herstart, erg jammer want de kleine dame had zich in de series prima geweerd en leek op weg naar een mogelijke podiumplaats. De podiumplaatsen werden nu verdeeld tussen Leon Meijerink, Loris Drijfhout en Johannes van der Heide. Aanvankelijk was het Loris Drijfhout die de leiding nam na de start met in zijn kielzog broertje Randy. Leon Meijerink maakte een mindere start maar vocht zich snel terug naar de leiding en nam deze met nog 2 ronden te gaan over van Drijfhout. Meijerink nam vervolgens afstand en pakte overtuigend de zege. Drijfhout moest vervolgens het gevecht aan met een groepje achtervolgers waaronder broertje Randy en ook Fabian Dootjes. Loris Drijfhout hield het hoofd echter koel en reed naar een mooie 2e plaats net voor Johannes van der Heide die zich in de slotfase langs Randy Drijfhout en Fabian Dootjes wist te werken. Fabian werd uiteindelijk 4e net voor Randy.

Lukas van Burgel greep de overwinning in de 50cc klasse en daarmee zijn eerste titel. Van Burgel liet de gehele dag niemand in zijn buurt komen en wist afgetekend zijn series en de finale te winnen. Duncan Hoevens deed wat hij kon en reed een keurige strakke wedstrijd maar kwam net wat snelheid te kort door ontstekingsproblemen en kon daardoor de ontketende van Burgel niet achterhalen. Maik Stegeman maakt in de slotfase van het kampioenschap een geweldige ontwikkeling door, de kleine Rouvener gaat elke week een stukje beter en liet in Opende zien ook over flink wat vechtlust te beschikking. Stegeman wist zich in de wedstrijd te knokken en bekroonde zijn optreden met een 3e plaats net voor Jarno Terpstra. Ook Patrick Stegeman zette een prima optreden in de boeken met een 5e plek.

In de 65cc klasse kon Bonne van der Kooi de titel eigenlijk al niet meer ontlopen, met 6 punten voorsprong op de 2e man, Oege de Haan kon Bonne met een gerust hart een de wedstrijd beginnen. Bonne liet er geen gras over groeien en bracht de series overtuigend op zijn naam en ook in de finale nam van der Kooi geen halve maatregelen. Na een snelle start werd de zweep er flink overgelegd en was alleen Oege de Haan in staat te volgen. Van der Kooi maakte echter een paar kleine foutjes en zag Oege langszij komen. De Haan streed met het mes tussen de tanden en sleepte een fel bevochten overwinning uit het vuur. Bonne van der Kooi werd teleurgesteld 2e maar mag zich wel VTBM kampioen noemen en maakte een triomfantelijke ereronde. Jelke Baarda toonde zich best of the rest door zich Jordy Vermanen prima van het lijf te houden. Voor Jimmy Tuinstra liep de wedstrijd in Opende uit tot een groot fiasco. Tuinstra begon de dag als 3e in het klassement maar kende alleen maar pech gedurende de dag. Met 2x machinepech bleef er voor de coureur uit Tzummarum slechts de overwinning in de C-finale over en hiermee verloor Jimmy veel punten en duikelde in het eindklassement van de 3e naar de 6e plaats.

In de Bromfietsklasse bekroonde Lambert Veltman zijn seizoen met zijn 7e overwinning. Veltman prolongeerde zo zijn titel en daar valt ook niets op af te dingen. Gedurende het seizoen was het Roelof Postma die het Veltman de meeste tegenstand gaf maar de laatste wedstrijden wist ook Jan de Vries zich telkens in het strijdgewoel te mengen. Zo ook in Opende. Lambert wist de 1e en 2e manche nog overtuigend te winnen voor Roelof Postma maar in de 3e manche was het Jan de Vries die zich langszij wist te werken en vervolgens alle aanvallen keurig wist af te slaan. De Vries wist de 3e manche te winnen en zo de 2e plaats in de dagrangschikking voor zich op te eisen. Postma moest genoegen nemen met de 3e plaats terwijl Jan van de Bij zich naar de 4e plaats wist te rijden.

De Damesklasse leverde een zege op voor Jessica Elsinga. Elsinga won 2 van de 3 manches en greep met deze zege tevens de titel. Priscilla Wolgen had nog een theoretische kans op de titel en moest hopen op pech voor Elsinga. Wolgen moest dan ook nog eens de zege grijpen en in de eerste serie deed Priscilla ook precies wat er verwacht werd. Wolgen pakte een keurige zege maar kon dit helaas niet voortzetten in de rest van de manches. Met 2 3e plaatsen werd zij ook 3e in de daguitslag net achter Sylvana Postma, die haar seizoen sterk afsloot, maar niet bij machte was om het Elsinga echt moeilijk te maken.

De wedstrijd voor de 85cc beloofde een echte kraker te worden. Slechts 2 punten scheidden Anne Bos en Joey van Kammen waarbij Bos het voordeel had. Met ook nog Romano Hummel aan de start werd het een spannende strijd. In de 1e manche was het van Kammen die een felle strijd uitvocht met Hummel waarbij het randje van het toelaatbare meerdere malen werd opgezocht. Bos volgde rustig op de 3e plaats en liet zich niet van zijn stuk brengen. In de 2e manche echter werden de zenuwen Bos te veel. Bos veroorzaakte eerst een valse start en bij de herstart stoof de jonge coureur uit Harkema al in de eerste ronde van de laatste plaats naar de 3e. Bos wilde vervolgens ook de leidende van Kammen en Hummel passeren maar dat bleek een brug te ver. Bos schoof onderuit en zag zijn kans op de titel een heel stuk kleiner worden. In de 3e manche wist een ontketende Bos de zege naar huis te brengen maar in de daguitslag kwam hij niet verder als een 5e plaats. Van Kammen eindigde als 2e in de daglijst en scoorde daarmee 3 punten meer als Bos waardoor hij de titel met 1 punt naar zich toe trok. Romano Hummel pakte de dagzege maar speelde in het kampioenschap geen rol van betekenis meer.

Auke de Graaf toonde zich de sterkste in de 125cc Jeugd. De Graaf won zowel zijn beide series als de A-finale en bewees daarmee tot de sterksten in het veld te horen. De Graaf miste een aantal wedstrijden waardoor hij kansloos werd in het kampioenschap maar liet met uitstekende optredens toch zien en behoorlijke belofte te zijn in deze klasse. Remon Meeters eiste de 2e plaats voor zich op, Meeters verscheen voor de 1e maal op Honda aan de start en deze overstap leek goed te bevallen. Richard Ijbema reed een prima wedstrijd en knokte zich in de finale naar de 3e stek. Ruben Guikema was de grote afwezige in Opende, toch kwam zijn titel niet in gevaar. Guikema grossierde in podiumplaatsen gedurende het seizoen en bouwde zo een ruime voorsprong op de concurrentie op waardoor hij deze wedstrijd zelfs kon laten schieten.

De Veteranen klasse liet een mooie wedstrijd zien in Opende. Hoewel de klasse opgestart werd om voor de oudere coureurs een rustiger klasse te creëren blijken de wedstrijden van deze mannen bol te staan van de spanning en de mooie acties, echter wel met het nodige respect voor elkaar en men geeft elkaar de kans om te racen. Ruurd de Vries pakte in de A-finale de kopstart en stond de leiding niet meer af, en pakte zo dus de zege. Haye Dijkstra wist wel zijn beide series te winnen maar een mindere start in de finale gooide zijn zegekansen in het water, maar met de nodige vechtlust wist hij zich naar de 2e plaats te rijden net voor de altijd spectaculair rijdende Simon Reitsma. Reitsma rijd op een oude 125cc Honda en mist dus de nodige Pk’s ten opzichte van de 250cc 4 takten waar de concurrentie mee rijd maar compenseert dat met flink wat vechtlust en strak stuurwerk.

Door de in behoorlijke getale aanwezige toeschouwers werd er reikhalzend uitgekeken naar de finale van de ST2, want met 4 coureurs binnen 5 punten was er in het kampioenschap van alles mogelijk en daarbij waren er ook nog eens een aantal coureurs terug van blessures die zich zeker met de strijd konden gaan bemoeien. In de finale was het Frank Hamming, die als leider in de tussenstand naar Opende was gekomen, die zich goed bewust was van wat er nodig zou zijn om kampioen te worden. Hamming nam geen enkel risico en nam een uitstekende start en liet niemand meer in de buurt komen en eiste de zege en het kampioenschap voor zich op. Achter zijn rug werd fel gestreden door 5 rijders om de 2e plaats. Uiteindelijk was het Andries Fabriek die zich als 2e over de streep drukt, net voor Rindert Boonstra. Boonstra was kanshebber voor de titel maar durfde zijn sterkste wapen, zijn befaamde raketstarts niet in te zetten in Opende. Boonstra bekende bang te zijn zijn eigen glazen in te gooien met een valse start en nam zo minder risico als normaal. Siebe van Dekken zag zijn kansen op de titel als sneeuw voor de zon verdwijnen door een val in de finale, Van Dekken kon gedurende de dag rekenen op de steun van Berry de Vos en Pascal Swart die er samen zorg voor draagden dat van Dekken de A-finale zou halen, in de finale echter konden ook zij niets voor de jonge Oldeberkoper betekenen na diens val.

De VT klasse maakte ook in Opende ook weer de nodige tongen los. Nu eens niet door spectaculaire valpartijen maar door zeer close racing. De finale werd er 1 om in te lijsten. In eerste instantie was het Sjoerd van der Meer die het initiatief nam en 2 ronden aan de leiding mocht rijden, daarna was het even Sietse Boek die de leiding nam maar Boek maakte een paar kleine foutjes en vervolgens werd het Henk Bos die de leiding overnam. Bos gaf de leiding niet meer uit handen en pakte zo wederom de zege. Van der Meer wist Boek ook nog te verschalken en eindigde als 2e. Boek was hiermee nog altijd op titelkoers maar leek toch wat last te krijgen van zenuwen. Op de streep was het ook nog Arjen Osinga die langszij kwam en als 3e leek te eindigen. Beide heren zaten echter bijzonder kort op elkaar en het was zowel voor de tijdwaarneming als de referee niet waar te nemen wie als 3e eindigde. Na een lang juryberaad werd uiteindelijk besloten beide mannen de 3e plaats toe te kennen en de finale als een zgn. dead heat te bestempelen. Voor Sietse Boek was dit voldoende om de titel te pakken in de VT klasse. Boek hield uiteindelijk 1,5 punt over op Sjoerd van der Meer.

In de Shorttrack klasse kon de VTBM titel Dirk Werkman al bijna niet meer ontgaan en na de series bleek dat Werkman al voldoende punten had verzameld om zich kampioen te mogen noemen. Toch wilde Werkman in stijl de titel naar zich toe trekken met een keurige overwinning. Hiervoor moest hij echter wel eerst af rekenen met oa Berry de Vos en Bert Dijkstra. Werkman kende niet de beste start in de finale en maar zette nog wel even aan, toen hij ook nog een paar foutjes maakte en bijna van de machine viel nam Werkman het zekere voor het onzekere en bolde rustig uit naar de titel. Aan de kop van het veld was het Berry de Vos die de toon aangaf. De Vos startte bijzonder sterk en reed zich los van de rest van het veld en won met een flinke voorsprong de wedstrijd. Bert Dijkstra had geen passend antwoord op de daden van de Vos en moest tevreden zijn met de 2e plaats voor Enne Sjoerd Alta die een prima wedstrijd als 3e afsloot. Dirk Werkman finishte uiteindelijk als 5e net achter Ruben de Jong en had daarmee ruim voldoende voor de titel.

Naast alle VTBM klassen kwam er ook nog een regioklasse aan de start in Opende. In deze klasse ging de zege naar Frank Veenstra die koel afrekende met de concurrentie. Arnold Bethlehem eindigde als 2e net voor Rick Douma, die in eigen dorp de 125cc Jeugdklasse liet schieten om in de Regio klasse aan het vertrek te komen. Jan Elzinga was ook een kanshebber voor de zege maar schakelde zichzelf in de finale uit door vals te starten en bij de herstart te vroeg de hand weer aan de koppeling te brengen.

Met de finale van de regioklasse kwam er een einde aan een schitterende racedag in Opende waar de organisatie zeer tevreden op kon terug kijken. Een groot compliment aan de baandienst en alle vrijwilligers was zeker op zijn plaats en de heren en dames viel een groot applaus en gejuich van alle rijders ten deel. Ook de VTBM kan terug kijken op een prachtig kampioenschap met schitterende wedstrijden met een flink aantal deelnemers.